Webwinkel

Hollandsche IJssel Altijd Anders


In onze webshop kunt u producten kopen die te maken hebben met de Hollandsche IJssel. Allemaal zaken die kenmerkend zijn voor de regio en bijdragen aan de promotie. We verkopen om te beginnen producten van derden, zoals boeken van lokale schrijvers over de regio en uitgaven van cultuurhistorische instanties, maar in de toekomst willen ook dingen zelf ontwikkelen, zoals boeken, gidsen, toeristische kaarten.

Ook producten waarmee de horeca de Hollandsche IJssel omgeving kan uitdragen, denk aan placemats, vlaggen en decotariemateriaal.

De opbrengst van HIJAA! komt natuurlijk geheel ten goede aan projecten die de doelstelling van de stichting ten goede komen.

Heeft u ideeën over of bestaande zaken die via ons verkocht kunnen worden? Laat het ons weten en deel deze site via social media.

Titel: De steenplaatsen van Capelle aan den IJssel

Subtitel: De historie van een verdwenen industrie.

Auteurs: Suus Boef, Hans Bolkestein, Henk Oldenhof, Paul Weyling.

Uitgever: Historische Vereniging Capelle aan den IJssel.

ISBN 978-90-762717-28-4 | Full colour | 21x21 cm | hardcover | 72 pagina’s

Over de historie van de steenplaatsen in Capelle aan IJssel die eeuwenlang voor werk en inkomen zorgden voor veel de Capellenaren. De processen van het bakken van de ijsselsteentjes komen aan de orde, evenals de arbeidsomstandigheden en een beschrijving van de drie steenplaatsen en families die ze in hun bezit hadden.

Titel: Zand, grind en de historische binnenvaart – honderd jaar zelflossen

Auteurs : Ko Blok en Jan van ’t Verlaat

ISBN 978-90-6868-749-1 | paperback | 22x22 cm | 144 pagina's

In 1915 begon zandschipper Arie Kreuk uit Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan de IJssel te experimenteren met het lossen van zand en grind. Rond 1916 bedacht hij een lossysteem dat gebruik maakte van de mast en giek, die als kraan fungeerde waarmee een kiepbak kon worden gebruikt. Dit was een revolutie, want tot dan werd alles met manden of kruiwagens gelost, of met walkranen. De schepen konden nu zelfstandig langs de kades lossen dichtbij de plek waar zand nodig was.

De laatste zelflossers waren actief tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Titel : De Olifant & de Dames Bloot | Opkomst en ondergang van de ijsselsteenfabrieken.

Auteur : Rob Stolk uit Nieuwerkerk aan den IJssel

ISBN 978-90-822864-0-3 Paperback | Pocket 256 pagina's

De kleine gele ijsselstenen die langs de Hollandsche IJssel werden gebakken, waren zes eeuwen lang geliefd voor huizen, vesting­werken, molens, schoorstenen, putten of als bestratingsmateriaal. Ze werden als ballast meegenomen door koopvaardijschepen van de VOC en WIC. Tientallen ijsselsteenfa­brieken waren bepalend voor de lokale economie en het gezicht van de IJssel. De auteur nam als voorbeeld de steenplaats die Capellenaar Arij Lans bouwde op Ver-Hitland in Nieuwerkerk en plaatste de ontwikkeling van deze steenplaats waar nu Leefgoed de Olifant is in het kader van de landelijk en lokale politieke, technologische en economische ontwikkelingen die invloed hadden op de komst en ondergang van de totale steenindustrie aan de Hollandsche IJssel

Titel : Historische Vaartocht over de Hollandsche IJssel, van IJsselmonde tot IJsselstein

Auteur: Piet Mourik uit Ouderkerk aan den IJssel

Schitterend boek over de geschiedenis van de Hollandsche IJssel van IJsselmonde tot IJsselstein, vol foto’s, ansichtkaarten, landkaarten en illustraties, formaat A4. Het boek gaat over de activiteiten die plaatsvonden in de 19e en 20e eeuw.

ISBN 978-94-93086-00-5 | A4 | 364 pagina’s | hardcover.

Vaantje

€ 7,50

Vaantje

€ 7,50

30 x 40 cm met logo Hollandsche IJssel Altijd Anders
Wie voor zijn plezier op de Hollandsche IJssel vaart, kan door dit vaantje te voeren laten zien dat hij/zij bij de Holllandsche IJssel hoort.