Webwinkel

Hollandsche IJssel Altijd Anders


In onze webshop kunt u producten kopen die te maken hebben met de Hollandsche IJssel. Allemaal zaken die kenmerkend zijn voor de regio en bijdragen aan de promotie. We verkopen om te beginnen producten van derden, zoals boeken van lokale schrijvers over de regio en uitgaven van cultuurhistorische instanties, maar in de toekomst willen ook dingen zelf ontwikkelen, zoals boeken, gidsen, toeristische kaarten.

Ook producten waarmee de horeca de Hollandsche IJssel omgeving kan uitdragen, denk aan placemats, vlaggen en decotariemateriaal.

De opbrengst van HIJAA! komt natuurlijk geheel ten goede aan projecten die de doelstelling van de stichting ten goede komen.

Heeft u ideeën over of bestaande zaken die via ons verkocht kunnen worden? Laat het ons weten en deel deze site via social media.

Titel: Zand, grind en de historische binnenvaart – honderd jaar zelflossen

Auteurs : Ko Blok en Jan van ’t Verlaat

ISBN 978-90-6868-749-1 | paperback | 22x22 cm | 144 pagina's

Over de ontwikkeling van de zelflosinstallatie in de binnenvaart en de betekenis van de binnenvaart bij de opbouw van ons land.

In 1915 begon zandschipper Arie Kreuk uit Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan de IJssel te experimenteren met het lossen van zand en grind. Rond 1916 bedacht hij een lossysteem dat gebruik maakte van de mast en giek, die als kraan fungeerde waarmee een kiepbak kon worden gebruikt. Dit was een revolutie, want tot dan werd alles met manden of kruiwagens gelost, of met walkranen. De schepen konden nu zelfstandig langs de kades lossen dichtbij de plek waar zand nodig was.

De schuit waarop deze installatie voor het eerst werd gebouwd is helaas richting Engeland verdwenen, maar in de Museumhaven Vreeswijk ligt nog een zelflosser, die regelmatig wordt gedemonstreerd.

Zandschippers, in eerste instantie langs de IJssel en Lek en later zelf internationaal kopieerden deze vinding, want ze konden zo voortaan zelf op elke willekeurige locatie snel hun vracht lossen.

De laatste zelflossers waren actief tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Titel : Historische Vaartocht over de Hollandsche IJssel, van IJsselmonde tot IJsselstein

Auteur: Piet Mourik uit Ouderkerk aan den IJssel

Schitterend boek over de geschiedenis van de Hollandsche IJssel van IJsselmonde tot IJsselstein, vol foto’s, ansichtkaarten, landkaarten en illustraties, formaat A4. Het boek gaat over de activiteiten die plaatsvonden in de 19e en 20e eeuw.

ISBN 978-94-93086-00-5 | A4 | 364 pagina’s | hardcover.

Titel : De Olifant & de Dames Bloot | Opkomst en ondergang van de ijsselsteenfabrieken.

Auteur : Rob Stolk uit Nieuwerkerk aan den IJssel

ISBN 978-90-822864-0-3 Paperback | Pocket 256 pagina's

De kleine gele ijsselstenen die langs de Hollandsche IJssel werden gebakken, waren zes eeuwen lang geliefd voor huizen, vesting­werken, molens, schoorstenen, putten of als bestratingsmateriaal. Ze werden als ballast meegenomen door koopvaardijschepen van de VOC en WIC. Tientallen ijsselsteenfa­brieken waren bepalend voor de lokale economie en het gezicht van de IJssel. De auteur nam als voorbeeld de steenplaats die Arij Lans bouwde op Ver-Hitland, tegenover het dorp Ouderkerk en plaatste dit in de landelijk en lokale ontwikkelingen die van invloed waren op de komst en ondergang.

Vaantje

€ 7,50

Vaantje

€ 7,50

30 x 40 cm met logo Hollandsche IJssel Altijd Anders