In onze webshop kunt u producten kopen die te maken hebben met de Hollandsche IJssel. Allemaal zaken die kenmerkend zijn voor  - en bijdragen aan - de promotie van de regio.

We verkopen producten van derden, zoals boeken van lokale schrijvers over de regio en uitgaven van cultuurhistorische instanties, maar we geven ook zelf boeken, gidsen, toeristische kaarten uit.

De opbrengst van HIJAA! komt natuurlijk geheel ten goede aan projecten die de doelstelling van de stichting ten goede komen.

Heeft u ideeën over of bestaande zaken die via ons verkocht kunnen worden? Laat het ons weten en deel deze site via social media.

 


Titel : Historische Vaartocht over de Hollandsche IJssel, van IJsselmonde tot IJsselstein

Auteur: Piet Mourik

ISBN 978-94-93086-00-5 | A4 | 364 pagina’s | hardcover.

Schitterend boek over de geschiedenis van de Hollandsche IJssel van IJsselmonde tot IJsselstein, vol foto’s, ansichtkaarten, landkaarten en illustraties, formaat A4. Het boek gaat over de activiteiten die plaatsvonden in de 19e en 20e eeuw.

Titel: De steenplaatsen van Capelle aan den IJssel | De historie van een verdwenen industrie.

Auteurs: Suus Boef, Hans Bolkestein, Henk Oldenhof, Paul Weyling.

ISBN 978-90-762717-28-4 | Full colour | 21x21 cm | hardcover | 72 pagina’s

Over de historie van de steenplaatsen in Capelle aan IJssel die eeuwenlang voor werk en inkomen zorgden voor veel de Capellenaren. De processen van het bakken van de ijsselsteentjes komen aan de orde, evenals de arbeidsomstandigheden en een beschrijving van de drie steenplaatsen en families die ze in hun bezit hadden.

Vaantje

€ 7,50

Vaantje

€ 7,50

30 x 40 cm met logo Hollandsche IJssel Altijd Anders
Wie voor zijn plezier op de Hollandsche IJssel vaart, kan door dit vaantje te voeren laten zien dat hij/zij bij de Holllandsche IJssel hoort.

Kinderboek ter promotie van steenovens aan de Hollandsche IJssel

Het eerste boek dat 14 september onder onze vlag uitkomt Mijn naam is Frederik, Frederik Steenmuis.

Het verhaal is van Anne Westenberg en de illustraties zijn van Lizzy Nieuwenhuis.

Met deze uitgave vraagt Stichting Hollandsche IJssel Altijd anders aandacht voor het unieke rijksmonument Steenovens Klein Hitland. De opbrengst is voor de stichting Steenovens Klein Hitland die zich inzet voor een toekomst van de steenovens die recht doet aan het verleden.

De Gemeente Zuidplas subsidieerde de helft van de productie van dit boek. Door sponsoring en voorkoop is de andere helft gefinancierd.

De feestelijke presentatie is tijdens Open Monumentendag 14 september 16.00 uur in de Steenovens Klein Hitland aan de Groenendijk in Nieuwerkerk aan den IJssel.

De oplage is beperkt. U kunt het boek vanaf nu al bestellen via deze webwinkel. Wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Een spannend voorlees-/kinderboek over een bosmuis Pietertje die met een klap in de steenovens beland en zijn geheugen kwijtraakt. Om geaccepteerd te worden door de bewoners van de steenoven verzint hij een nieuwe identiteit: Frederik Steenmuis. Hiermee overtuigt hij de andere dieren dat hij daar ook thuishoort. Vervolgens sticht hij daar een nieuw gezin dat verdacht veel weg heeft van zijn vroegere leven.

Met deze uitgave in een beperkte oplage vraagt Stichting Hollandsche IJssel Altijd anders aandacht voor het unieke rijksmonument Steenovens Klein Hitland. De opbrengst van het boek is voor de stichting Steenovens Klein Hitland die zich inzet voor een toekomst van de steenovens die recht doet aan het verleden.

Hardcover, 22 kartonnen pagina’s 21x21 cm gedrukt in full colour.

Een leuk boek, vooral om voor te lezen. En de opbrengst is voor een goed doel. Als u het nu bestelt voor uw (klein-)kinderen, weet u zeker dat u niet te laat bent.

Let op! U ontvangt uw bestelling niet voor 14 september.

Titel: Zand, grind en de historische binnenvaart – honderd jaar zelflossen

Auteurs : Ko Blok en Jan van ’t Verlaat

ISBN 978-90-6868-749-1 | paperback | 22x22 cm | 144 pagina's

In 1915 begon zandschipper Arie Kreuk uit Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan de IJssel te experimenteren met het lossen van zand en grind. Rond 1916 bedacht hij een lossysteem dat gebruik maakte van de mast en giek, die als kraan fungeerde waarmee een kiepbak kon worden gebruikt. Dit was een revolutie, want tot dan werd alles met manden of kruiwagens gelost, of met walkranen. De schepen konden nu zelfstandig langs de kades lossen dichtbij de plek waar zand nodig was.

De laatste zelflossers waren actief tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Titel : Het Krimpenerwaard Boek

Auteur: Sander Enderink

ISBN 978-946-258-187-6 | 171x171 mm | 288 pagina’s | hardcover.

In het boek wordt aan de hand van ruim tweehonderd verhalen en wetenswaardigheden de geschiedenis van de streek en haar inwoners geschetst. Lezers maken in woord en beeld kennis met de steenplaatsen, scheepswerven, zilversmidsen en de uitgestrekte weilanden van de Krimpenerwaard. Tevens ontmoeten ze bijzondere inwoners uit heden en verleden: van de torenhoge Grote Boer en minister-president Wim Kok tot wereldreiziger Olivier van Noort en ambachtsvrouwe Anna van Barnevelt en zien ze hoe zalmvissers, walvisjagers, schoolmeesters en klompenjagers te werk gingen.

Titel : De Olifant & de Dames Bloot | Opkomst en ondergang van de ijsselsteenfabrieken.

Auteur : Rob Stolk

ISBN 978-90-822864-0-3 Paperback | Pocket 256 pagina's

De kleine gele ijsselstenen die langs de Hollandsche IJssel werden gebakken, waren zes eeuwen lang geliefd voor huizen, vesting­werken, molens, schoorstenen, putten of als bestratingsmateriaal. Ze werden als ballast meegenomen door koopvaardijschepen van de VOC en WIC. Tientallen ijsselsteenfa­brieken waren bepalend voor de lokale economie en het gezicht van de IJssel. De auteur nam als voorbeeld de steenplaats die Capellenaar Arij Lans bouwde op Ver-Hitland in Nieuwerkerk en plaatste de ontwikkeling van deze steenplaats waar nu Leefgoed de Olifant is in het kader van de landelijk en lokale politieke, technologische en economische ontwikkelingen die invloed hadden op de komst en ondergang van de totale steenindustrie aan de Hollandsche IJssel