Archeologen vinden Romeins muntje van zilver op Oranje Bolwerk

Gepubliceerd op 14 februari 2020 om 18:37

De graafwerkzaamheden die deze week zijn begonnen op het Oranje Bolwerk in Oudewater hebben zijn vruchten afgeworpen. In de twee sleuven die zijn blootgelegd onder supervisie van bouwhistorisch advisebureau BAAC vond archeoloog Caio Haars met een metalldetector een muntje uit de Romeinse tijd. Tegen Rik Sneijer van het AD vertelt hij dat het wat hem betreft daardoor al geslaagd is.

De vondst van zo’n muntje zegt eigenlijk weinig. Gemeentearcheoloog Esther Mietes geeft aan dat het op allerlei manieren daar kan zijn terecht gekomen. Ze kan zich voorstellen dat het met grond mee is gekomen die langs de Lange Linschoten of Oude Rijn is gehaald om de verdedigingswal te versterken. Evengoed kan het door iemand in een later tijdperk verloren zijn die het elders had gevonden.

Oudewater is rond 1100 ontstaan op de plek waar de Lange Linschoten in de Hollandsche IJssel stroomt. In 1265 kreeg het stadsrechten van de bisschop van Utrecht.

Inmiddels is een deel van het oude plaveisel dat op twee meter diepte ligt, blootgelegd. In de afgraving was aan de hand van een donkere streep te zien dat er een brand heeft gewoed.

De proefsleuven werden woensdag gedicht, nadat BAAC de inventarisatie had afgerond. Of er een vervolgonderzoek moet komen, bepaalt de gemeente. Er is door BAAC een redelijk beeld verkregen van wat zich verder in het gebied moet bevinden. De herstelwerkzaamheden duren tot 20 februari.. Tot dan kan er niet op het terrein worden geparkeerd.

Het onderzoek vindt plaats omdat er een appartementencomplex met 52 woningen op deze plek moet komen. De vorm moet refereren aan het bolwerk dat het vestingstadje moest beschermen tegen aanvallen.

Impressie nieuwbouwproject Oranje Bolwerck: ir. Jillis Kinkel architect

 

Vestingstad Oudewater op een tekening van Is. Trition van 1749.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.