Beeld van Erasmus heeft wel wat van de wereld gezien

Gepubliceerd op 14 februari 2020 om 18:35

Sharmila de Groot schreef in In de Buurt Gouda hoe het bronzen borstbeeld van de humanist Erasmus in de Willem Vroesentuin achter de Sint Jan terecht kwam. Een opmerkelijk verhaal gebaseerd op informatie van het Erasmus Genootschap Gouda.

Het beeld is in 1954 gegoten met als basis het gipsmodel van de bovenste 58 centimeter van een twee meter hoog gipsmodel dat kunstenaar Hildo Krop rond 1930 van klei maakte. Dit gipsmodel diende als voorbeeld om het uit Franse kalksteen te hakken voor het nieuwe pand van het Vossius Gymnasium in Amsterdam. De documentaire die er toen van is gemaakt, is nog te zien in het Hildo Krop Museum dat in de geboorteplaats van de kunstenaar in Steenwijk staat aan de Gasthuislaan 2.

De Stichting Culturele Samenwerking (Sticusa) bestelde de bronzen buste voor het door Sticusa gefinancierde Cultureel Centrum in Jakarta, het latere Erasmushuis (1970). Indonesië was echter inmiddels onafhankelijk geworden van ons koninkrijk, weigerde het beeld en stuurde het netjes terug. Het belandde vervolgens in het depot van het Rijksmuseum Amsterdam. Eind jaren zestig werd een nieuwe bestemming voor de buste gevonden: het eveneens door Sticusa gefinancierde Cultureel Centrum Suriname in Paramaribo, waar het kort daarop verdween. Het werd per ongeluk teruggevonden in een rijstveld bij de stad door de toenmalige directeur van de Goudse Musea, Jan Schouten (†1987), die tot 1976 ook voor Sticusa actief was als adviseur voor musea in het buitenland.

Erasmus deed het daar goed als vogelverschrikker. De buste kwam terug naar Nederland belandde in de Goudse Museumtuin. Een tijdje stond het nog op een muursokkel aan zijkant van de Agnietenkapel, tot het op 27 oktober 2009 zijn huidige plek kreeg achter de Sint-Jan.

 

In gips bestaat ook nog het borststuk dat onder de buste hoort. Maar dat is niet in brons gegoten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.