Expositie over  Rampjaar 1672-1673

Gepubliceerd op 13 december 2019 om 16:32

In het Rampjaar tussen 1672 en 1673 werd de Republiek van alle kanten aangevallen: een coalitie van Frankrijk, Engeland, Münster en Keulen dreigde met een inval over land en Engeland bereidde een invasie voor over zee. De opmars vanuit het oosten stokte bij de Oude Hollandse Waterlinie die onze regio doorsnijdt. Het rijke Holland werd zo gespaard, maar de provincie Utrecht, met ondermeer de stadjes IJsselstein, Montfoort en Oudewater werd bezet en leed onder brandschattende en plunderende Fransen.  Bij de expositie in het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat in Utrecht zie je hoe, via persoonlijke getuigenissen, dagboeken en plakkaten, bewoners van Utrecht de rampen doorstonden.

Een interessant onderdeel van de tentoonstelling is een innovatief project waarmee 17e-eeuwse brieven van de kasteelvrouwe Margaretha Turnor door middel van de computer wordt getranscribeerd, dat betekent omgezet, naar leesbaar Nederlands.

Optredens theatergroep Aluin

Theatergroep Aluin verdiepte zich in de Utrechters die dit Rampjaar overleefden. Wat dachten ze, hoe voelden zij zich? In zes monologen ervaar je de persoonlijke getuigenissen van Utrechters die de rampen doorstonden. Vanaf 14 december spelen de acteurs tijdens de tentoonstelling het stuk de tweede en vierde zaterdagmiddag van de maand vanaf het hele uur. Zie ook het UtrechtsArchief.nl

Kasteel van Monfoort voordat het werd opgeblazen bij de terugtrekking van de Franse troepen in 1673. Tekening Roelant Roghman 1646-1647

De expositie begint vandaag (13 december en duurt tot 9 juni en is te bezichtigen van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.30-17.00 uur. De toegang is € 2,50 | MJK gratis.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.