Stadswandeling Oudewater in kerstsfeer de moeite waard

Gepubliceerd op 9 december 2019 om 16:27

Een stadswandeling in Oudewater is beslist de moeite waard, zeker nu het in kerstsfeer is versierd. De stad bracht een aantal beroemdheden voort, ieder met een eigen verhaal. Lopend door Oudewater ontdek je dat kapitein Aart Luteyn uit de boeken van Herman de Man echt bestond en aan de Noord IJsselkade woonde. Dat het stadhuis decor stond voor de opnamen van Swiebertje en de Markt voor de Jumbo-kerstspot.

Er hangen reproducties door het stadscentrum van de vermaarde Vlaamse primitievenschilder Gerard David, geboren in Oudewater in de 15e eeuw, wiens werken in heel de wereld in grote musea terug te vinden zijn. En wat dacht u van de prachtige zwartwit foto’s van Oudewaternaar Rahms die laten zien hoe de stad er in de 19e eeuw uitzag?

De kerktoren blijkt een vestingtoren met een oude stadspoort, het stadhuis een pand vol verborgen deuren. Oudewater werd in de 16e eeuw, op de Grote Kerk na, geheel platgebrand door Spaanse troepen, na een gruwelijke slachtpartij onder de bevolking, waarvan zo’n 300 mensen het overleefde, slechts tien procent van de toenmalige bevolking, Dit staat bekend als de Oudewaterse Moord. Een enorm 17e eeuws schilderij in de trouwkamer van het oude stadhuis geeft een beeld over de stad tijdens de slachtpartij en laat zien dat de Grote Kerk met zijn typische zadeldaktoren, gespaard bleef. De beroemde waag, door Karel V aangewezen als enige plek in zijn rijk waar mensen mochten worden gewogen om eerlijk te kunnen beoordelen of ze heks waren, is uniek in de wereld. Gelukkig werd niemand te licht bevonden.

De verhalen, bijvoorbeeld over de herkomst van de naam van de rondvaartboot van de Grachtenvaert ‘Geelbuik’ en over de straten en wallen met lijnbanen waar touw werd gedraaid voor visserij VOC en WIC, maken dat je de kou vergeet. De lichtjes die in de schemering worden ontstoken, geven je het warme gevoel dat je in een ansichtkaart wandelt, getekend door Anton Pieck.

Voor een kopje koffie met een appelpunt mag je het karakteristieke etablissement Lumière op de Markt niet vergeten en voor een maaltijd ter afsluiting, blijkt restaurant Hex, naast de Heksenwaag, in het huis op de plek waar de theoloog Arminius opgroeide voor de Oudewaterse Moord, een goede keuze. 

Achter iedere gevel van het stadje steekt een verhaal, een verhaal van vroeger of het persoonlijke verhaal van een stadsgids, bijvoorbeeld van de net 80 geworden vrijwilliger Jacques Zanen, jeugdig en gedreven, die overal vrolijk wordt begroet door zijn stadsgenoten. Hier legt hij uit hoe de Grote of Sint-Michaëlskerk in de loop der jaren is uitgebouwd.

 

Een stadsrondleiding met bezoek aan de Heksenwaag kost per groep tot 20 personen 50 euro. Boeken kan via Toeristisch Informatie Punt Oudewater, gevestigd in een prachtig pand in de Leeuweringerstraat 10 naast de Markt, waar vrijwilligers u in de wintermaanden van 11-15 uur op woensdag en zaterdag graag meer informatie geven over alle activiteiten en andere arrangementen. Hier vindt u folders, boeken en andere artikelen over Oudewater en de omgeving. Meer informatie vindt u op www.oudewater.net onder ’bezoeken’.

De stijl van de geveltjes verklapt of het huis bijvoorbeeld voor een bakker, groenteman, overheidsdienaar of touwslager was gebouwd. Gelukkig blijkt één gevel de staalkaart voor alle metselpatronen te bevatten: het huis van de aannemer.

Dit drieluik van Gerard David is een van de vele kopieën van werken van de in Oudewater geboren meesterschilder, die door het stadje hangen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.