Moeder de Man in Streekmuseum Krimpenerwaard

Gepubliceerd op 4 oktober 2019 om 18:46

In Streekmuseum Krimpenerwaard in Krimpen aan den IJssel loopt sinds half september de tentoonstelling Moeder de Man. Dit is op de expositiezolder die dit voorjaar in gebruik werd genomen. Een tentoonstelling die de vraag stelt of er wel zo’n grote scheiding is tussen mannen- en vrouwendingen en of de verschillen tussen man en vrouw wel zo groot zijn en of mannen en vrouwen gelijk moeten worden behandeld. Deze tentoonstelling is de vuurdoop voor de nieuwe directeur Kim de Vries, want het is de eerste die onder haar leiding tot stand kwam. Het thema lijkt een reactie op het onderwerp genderidentiteit dat Museum IJsselstein vorig jaar uitgebreid behandelde; het recht van ieder mens om te zijn hoe hij zich voelt: permanent, tegelijkertijd of afwisselend man of vrouw. Nu velen op de barricaden springen voor gendergelijkheid, en -rechten, stelt het Streekmuseum de vraag of de aandacht voor de genderidentiteit niet een beetje wordt overtrokken. 

Op basis van geslachtsidentiteit is er genetisch immers een aantoonbaar verschil tussen man (XY) en vrouw (XX). Een genderidentiteit vaststellen is genetisch lastig, dit onderscheid is namelijk psychisch, want het gaat om de persoonlijke beleving van de gender zelf, de M/V/X. Wie je bent of hoe je je voelt is persoonlijk, daar heeft een ander niets over te zeggen. Dat is de vrijheid die wij hebben en een ander moet accepteren.

Binnen deze tentoonstelling wordt vanuit het vrouwelijke perspectief gekeken naar de bezigheden en activiteiten uit het dagelijks leven van honderd jaar geleden. De traditionele 'vrouw des huizes' kookt, zorgt voor de kinderen en doet de was, ze strijkt, maakt kleding, poetst en is lief voor haar man. Maar klopt dat stereotype beeld wel? Werkte ze niet keihard mee op het land als dat nodig was om te hooien, te oogsten, de moestuin onderhouden? Was ze er niet om te melken en kaas te maken? Vrouwen van de steenplaatsen waren onmisbaar, deden het kruiwerk, het instapelen en uitruimen van de ovens en sprongen bij als rietmatten werden gelegd tegen regen of teveel zon, Vrouwen in de middenstand deden vaak hetzelfde werk als hun man en ook de boekhouding.

En omgekeerd de man dan? Wat deed hij eigenlijk voor typisch ‘vrouwendingen’? Was dat omdat ze eigenlijk een gedeelde baan hadden? Het roept de vraag op of door de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen iedereen een kameleon, gender X, is geworden. De tentoonstelling neemt geen standpunt in, maar zet wel aan tot nadenken en wellicht tot discussies.

 

Directeur Kim de Vries (rechts) vertelt enthousiast over Moeder de Man.

 

Moeder de Man duurt tot en met 5 januari 2020,

Het museum vindt u op IJsseldijk 312 in Krimpen aan den IJssel. Volwassenen betalen € 6,-, tot en met 14 jaar is gratis, CJP en 65+ € 3,- , Museumkaart gratis.

Met dank aan Streekmuseum Krimpenerwaard voor de input en de foto’s voor dit artikel.

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.