Rivier verbindt activiteiten op Open Monumentendag

Gepubliceerd op 16 augustus 2019 om 18:38

Musea, oudheidkundige organisaties en eigenaren van erfgoed aan het getijdedeel van de Hollandsche IJssel werken dit jaar samen om Open Monumentendag meer in de belangsteling te zetten. Het resultaat is uniek: bezoekers kunnen via de rivier naar alle kernen en locaties waar de activiteiten zijn. Dit gebeurt met varend erfgoed, ook wel museumschepen genoemd. Aan land worden alternatieve voertuigen ingezet: oldtimerbus, paardenkoets en huifkar. Het thema is Plekken van Plezier. De organisatoren...

De organisatoren hebben folders gemaakt die op elkaar inhaken. Op de deelnemende locaties worden ze beide uitgereikt. U kunt ze ook via de website downloaden. Niet elke locatie zal op het thema (kunnen) inspelen, maar biedt u wel een bijzondere kans om eens kijkje te nemen in het verleden. In een rijksmonument, kunnen vrijwilligers of de eigenaren zelf, meer vertellen. Vaak zijn er leuke activiteiten, ook voor kinderen. Het is zeker ook interessant een blik te werpen in het lokale verleden, getoond in de musea en oudheidskamers die de kernen rijk zijn.

 

Alternatief vervoer

Vier museumschepen gaan, net als vorige jaren, varen tussen Capelle (Vuykpark), Krimpen aan den IJssel (korenmolen Schelvenaer) en de haven van Ouderkerk aan den IJssel. Nieuw is de deelname van rondvaartboot Libra, die de verbinding op die dag gaat onderhouden tussen zijn thuishaven bij korenmolen Windlust op Kortenoord en de havens van Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel. Zowel in Ouderkerk als in Gouderak kan men te voet of met de fiets via de reguliere veerboten v.v. oversteken naar respectievelijk Moordrecht, waar de oudheidkamer in het voormalige weeshuis open is, en Ver-Hitland, waar rondleidingen worden gegeven op Leefgoed de Olifant.

Er rijdt bovendien iedere drie kwartier een oldtimerbus tussen de haven van Kortenoord, de rijksmonumenten Steenovens op Klein Hitland, Steenoven de Olifant op Ver-Hitland en de Oudheidskamer aan de ’s-Gravenweg. In Capelle rijdt de paardentram en in Krimpen een huifkar. Dat alles maakt een bezoek op die dag buiten de eigen gemeente extra boeiend.

In onze uitgave van vrijdag 13 september komt alles uitgebreid aan bod met de dienstregelingen en hotspots.

Folder Nieuwerkerk Moordrecht Gouderak

Folder Capelle Krimpen Ouderkerk

Vast noteren

Rondleiding Leefgoed de Olifant

Voor een rondleiding op Leefgoed de Olifant op Ver-Hitland, met een bezoek aan de Beeldentuin en de villa, rijksmonument Steenoven de Olifant, dient u zich vooraf aan te melden. De groepsgrootte is beperkt tot 25 personen. Kunt u zaterdag niet, dan kunt daar ook zondag terecht voor een rondleiding. Opgeven kan via leefgoed.nl/agenda.

Fotowedstrijd erfgoed Krimpenerwaard

Als tweede is het het vermelden waard dat in de gemeente Krimpenerwaard een fotowedstrijd is uitgeschreven. De opgave is om een foto te maken met als thema Plekken van Plezier, in relatie tot het erfgoed van deze gemeente. Bij de aftrap van OMD in de Krimpenerwaard, om 10 uur, worden de winnaars bekend gemaakt door wethouder Leon de Wit. Dit vindt plaats bij op eiland de Zaag op nummer 55, waar de foto’s worden geëxposeerd. Daar zijn ook oude foto’s te zien van plekken van plezier op De Zaag. Voor het aanwezige publiek worden aansluitend de plannen van Zaag 55 uit de doeken gedaan, die eveneens een link hebben naar Plekken van Plezier.

Presentatie kinderboek bij steenovens

De steenovens Klein Hitland mag u deze dag niet missen. De eerste uitgave van stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders voorlees-/kinderboek ‚Mijn naam is Frederik, Frederik Steenmuis’, van Anne Westenberg vindt daar om 16 uur plaats. Naar aanleiding daarvan organiseert stichting Steenovens Klein Hitland een kinderprogramma met een workshop tekenen en boetseren met als thema ‘Vriendjes van Frederik Steenmuis’. Verder zijn daar ook rondleidingen, een beeldenexpositie en een project geïnspireerd op de onlangs gerooide populieren langs Hitlandselaan. Doorlopend wordt de film ‘Stenen uit slib’ vertoond en mag iedereen met klei spelen.

Zie ook »


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.