Provincie Zuid-Holland wil trekvaart als verbinding inzetten

Gepubliceerd op 21 augustus 2019 om 18:37

VVD, CU, SGP, Groenlinks, PvdA en CDA zijn de partijen die het de komende vier jaar in Zuid-Holland voor het zeggen krijgen. Deze coalitie wil € 160 miljoen extra besteden aan optimale bereikbaarheid, schone energie en versterking van natuur, steden en dorpen. Met name wordt daarbij de trekvaart genoemd: „Samen met partners zet de coalitie in op meer mogelijkheden voor recreatie, betere fietspaden en wandelpaden. Zuid-Hollanders krijgen meer ruimte voor ontspanning, zoals het bezoeken van erfgoed. De coalitie gaat onderzoeken hoe bijvoorbeeld landgoederen en trekvaarten een rol kunnen spelen bij het verbinden van steden, dorpen en landschappen.” De Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders is hier blij mee, want het beloont de inspanningen die zij sinds haar oprichting vorige jaar mei heeft verricht om de trekvaart als toeristentrekker onder aandacht te brengen. In de Hollandsche IJssel start in het Utrechtse deel al een pilot tussen Oudewater en Hekendorp. ‘Dit zou mooi in het Zuid-Hollandse deel tot Gouda kunnen worden uitgebreid’, reageert Wim Knol van Reederij de IJsel, die de trekvaarten in de Hollandsche IJssel verzorgt.

 

Ook beurtveren en salonboten

Als het aan de stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders ligt moet het breder worden getrokken dan alleen verbindingen met trekvaart. Beurtveren en salonboten vormden immers de vracht- en passagiersverbindingen op breder water, waar geen trekvaart mogelijk was. Daarom zou de belevingsvaartverbinding met museumschepen, met name tussen Gouda en Rotterdam, ook onderdeel moeten worden van dit onderzoek. Tijdens de Open Monumentendag 14 september krijgt u overigens vast een voorproefje van zo’n waterverbinding, als vier historische schepen en een passagiersboot veerdiensten gaan onderhouden tussen de erfgoedlocaties aan het getijdedeel van de rivier. 

Dat er een rol voor de stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders is weggelegd bij de ontwikkeling van verbindingen over water met varend erfgoed is helder. Hoe dat overleg met de provincie in de praktijk zal verlopen, wordt de komende maanden duidelijk. Er zijn namelijk zes gedeputeerden in beeld voor de uitvoering van de economische versterking van de Hollandsche IJsselregio. De stichting is daarvoor in het leven geroepen, op initiatief van de betrokken gemeenten, met geld van de Provincie Zuid-Holland.

De kandidaat-gedeputeerden voor Zuid-Hollland zijn: Floor Vermeulen (VVD) ondermeer Verkeer en vervoer, Jeanette Baljeu (VVD) ondermeer Water en Transitie haven en Industrie, Willly de Zoete (CU-SGP) ondermeer Cultuur en Erfgoed, Berend Potjers (GroenLinks) ondermeer Natuur en Anne Koning (PvdA) ondermeer Recreatie en Sport. De complete portefeuilleverdeling vindt u op: www.zuid-holland.nl/overons/bestuur-zh/kandidaat-gs 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.