Verzetsmuseum Zuid-Holland gaat verder als Libertum

Gepubliceerd op 9 mei 2019 om 09:59

Libertum is, een nieuw concept, met een nieuwe naam voor het vroegere Verzetsmuseum Zuid-Holland. Het nieuwe museum in de Chocoladefabriek moet een plek gaan worden waar heden en verleden in elkaar overvloeien. Waar je geconfronteerd wordt met vragen over je eigen vrijheid, en aan het denken wordt gezet over waarden en moraliteit, Waar je wordt uitgenodigd om dat wat vanzelfsprekend is te bevragen... Libertum vertelt het verhaal van vrede en vrijheid, en de lastige keuzes die er moeten worden gemaakt om die te bereiken én te bewaren.  Het hernieuwde verzetsmuseum Gouda vindt het essentieel om in de Chocoladefabriek in Gouda, waar ze binnenkort een eigen ruimte kunnen inrichten, aandacht te besteden aan de vrijheid meningsuiting van hedendaagse kunstvormen zoals politieke tekeningen. Ze doen dit tot 9 juni met een pop-up tentoonstelling van Cartoon Movement die door kranten & websites  afgekeurde cartoons uit de hele wereld laat zien.

Opinies zijn essentieel voor een goed functionerende vrije samenleving. Het gaat om kranten met andere opinies, om dagbladen en televisiestations. Cartoonisten brengen een boodschap vaak sprekender, spottender of pijnlijker over dan een journalist kan in een hele pagina. Het zijn vaak de cartoonisten die in de frontlinie staan als vrijheid wordt beknot.

Libertum daagt bezoekers uit om zelf te beslissen of de cartoons de controverse, verbanning, of het onderduiken waard is. Ze tonen zowel de cartoons als de gevolgen die ze hadden voor de cartoonist.  Curator Tjeerd Royaards, winnaar van de inkspotprijs 2018 en hoofdredacteur van Cartoon Movement, is aanwezig voor workshops en rondleidingen. Bezoekers zijn elke vrijdagmiddag, zaterdag en zondag welkom om deze cartoons en de verhalen achter de cartoons en hun makers te bezoeken. Pijnlijke onderwerpen worden niet geschuwd. De tentoonstelling is voor 12 jaar en ouder. Een apart deel is voor 16 jaar en ouder.

Toegangbewijzen zijn te koop via www.libertum.nl 

 


«   »