Veertien Hollandse steden gaan mogelijk over drie jaar samen 450 jaar onafhankelijkheid vieren

Op 19 juli 1572 waren de eerste vrije Statenverkiezingen. Daarom kwamen vertegenwoordigers van de steden bij elkaar in het Dordrechts Museum van de twaalf Hollandse steden die 450 jaar geleden tegen koning Filips II van Spanje opstonden. Dit moment markeert zo ongeveer het begin van de Gouden Eeuw.

In de eetzaal van het Augustijnerklooster in Dordrecht waar dit plaatsvond (foto), waren afgezanten uit Dordrecht, Alkmaar, Edam, Enkhuizen, Gorinchem, Gouda, Haarlem, Hoorn, Leiden, Medemblik, Monnickendam en Oudewater. Nu heet de voormalige eetzaal, als herinnering aan de historische gebeurtenis, Statenzaal en is het Hof van Holland, zoals het klooster nu heet, een museum.

De bijeenkomst van deze week was het vervolg op het rondje dat burgemeester Pieter Verhoeve (Oudewater) en zijn collega Wouter Kolff (Dordrecht) vorig jaar mei maakten langs deze Hollandse steden. Ook Delft en Brielle haakten daarbij aan, omdat ze ook een historische band met 1572 hebben. De veertien steden gaan nu samen bekijken wat ze in 2022 kunnen organiseren. Het begint op 1 april 2022, 450 jaar nadat de watergeuzen Brielle innamen.

Bron: Dordrecht.net

Lees meer »


«   »