Boek over zelflossen bij binnenvaart

Gepubliceerd op 29 november 2018 om 12:31

Op zaterdag 15 december om 12.30 uur wordt bij Museumwerf Vreeswijk, Wierselaan 113 in Vreeswijk (Nieuwegein) het boek “Zand, grind en de historische binnenvaart - honderd jaar zelflossen” gepresenteerd door de auteurs Ko Blok en Jan van ‘t verlaat. Aan de hand van unieke oude foto’s en boeiende verhalen uit het boek nemen de auteurs u in hun lezing/presentatie mee naar de interessante en voorbije wereld van de zandwinning.

Vinding van Nieuwerkerkse schipper Arie Kreuk

De schepen werden aanvankelijk gelost met kruiwagens en manden tot schipper Arie Kreuk, van Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan de IJssel, rond 1916 een zelflossysteem op zijn ijzeren schip De Tijdgeest installeerde. Hij maakte gebruik van de mast en de giek én een kiepbak met pal. Zijn vinding werd snel door andere zand- en grindschippers die met een luxe-motor voeren overgenomen, zodat ze op elke willekeurige locatie konden lossen.

De laatste zelflossers waren actief tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Ko Blok, voorzitter van Museumwerf Vreeswijk verzorgt met zijn enthousiaste team en zijn gerestaureerde IJsselaak Door Gunst Verkregen al vele jaren demonstraties met de zelflosinstallatie. Jan van ’t Verlaat is redacteur van het blad van de Vereniging De Binnenvaart en (mede)auteur van een aantal boeken over de binnenvaart. 

Het boek is inmiddels via onze webwinkel verkrijgbaar.


«