Twee miljoen wentelingen wieken Windlust

Gepubliceerd op 19 november 2018 om 11:59

Het was feest bij korenmolen Windlust in Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel afgelopen zaterdag. De wieken waren toen twee miljoen keer gewenteld sinds ze in 2005 in gebruik werden gesteld na een grondige restauratiebeurt.

De stellingmolen werd in 1776 van ijsselsteen gebouwd als opvolger van eerdere molens die sinds 1568 op die plek stonden. In 1946 nam de graanmaalderij van de NV Vereenigde Graan-, Maal-, en Mengvoederbedrijf de molenromp in gebruik maar stapte over op een andere energiebron. De kap met wieken verhuisde daarom in 1952 naar een watermolen in Werkendam. Een projectontwikkelaar kocht In 1997 de stomp met de bedoeling om er een kantoorpand te bouwen met de molenromp als liftschacht, maar dat plan kwam niet van de grond.

In 1999 kon het comité Behoud Molen Windlust de molenstomp overnemen, die vervolgens de status rijksmonument kreeg. De volhardende comitéleden richtten Stichting Molen Kortenoord op om fondsen te werven en de restauratie ter hand te nemen.

Na drie jaar was er genoeg binnen om te starten. De restauratie duurde, met de inzet van veel vrijwilligers en bedrijven, drie jaar. De molenstomp werd opgeschoven en hoger geplaatst. In mei 2002 ging de molen voor het eerst gaan draaien. In de jaren daarna werd het project afgerond met een aanlegsteiger, een parkeerplaats en een fietsenstalling.

Meel en brood

De molen produceert nu meel voor de bakkerij van Dagcentrum Korenaer van de stichting ASVZ Zuidwest, die dagactiviteiten voor gehandicapten verzorgt in de bijgebouwen van de molen. Producten uit deze bakkerij en het meel van de molen zijn te koop in de theeschenkerij Korenaer en in de molenwinkel.

Als de blauwe wimpel waait is de molen in bedrijf en geopend voor bezoekers. Dat is woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Een bezoek op een ander tijdstip kan na telefonisch overleg 0180-318668.

Theeschenkerij Korenaer is iedere dag behalve zondag open van 10.00 tot 16.00 uur.


«   »