Veel belangstelling voor symposium 80-jarige Oorlog

Zo’n 200 mensen luisterden zaterdagmiddag 6 oktober tijdens het symposium Opstand, Oranje, Oudewater in de Grote Kerk geboeid naar de verhalen over de 80-jarige oorlog waarin de stad Oudewater een trieste rol speelde. Op zoveel belangstelling hadden de organisatoren niet gerekend. Door de vele aanmeldingen werd snel duidelijk dat het niet allemaal zou passen in de raadzaal van het Stadhuis die aanvankelijk als locatie was gekozen. De organisatie had op uitnodiging van burgemeester Pieter Verhoeven gekozen voor Oudewater, in plaats van Maastricht waar 350 jaar geleden de 80-jarige Oorlog begon met de oversteek van de Maas door de geuzentroepen onder Willem van Oranje. Arjan Nobel vertelde namens de organisatie dat de keuze op Oudewater was gevallen omdat daar de bevolking die voor de opstandelingen hadden gekozen op enkelen burgers na was uitgeroeid.

Nettie Stoppelenburg (Utrechts Archief, foto boven) trapte af met een lezing over de Oudewaterse Moord.

Ronald de Graaf deed uit de doeken wat hij uit geschriften van Günther van Swarzburg, een vriend van Willem van Oranje, had ontdekt over de manier waarop Oranje politiek bedreef en wat hij buitenechtelijk privé uitspookte. Na de pauze vertelde Femke Deen over Anna van Saksen. Ze legde uit wat de echtgenotes van de edelen achter de schermen deden om hun invloed te laten gelden. Emeritus hoogleraar Simon Groenveld bestudeerde onbekende geschriften die beslissingen verklaarden die stadhouder en kapitein-generaal Frederik Hendrik nam in zijn nadagen, waardoor in 1646 ondermeer een belegering op Antwerpen uitbleef.

Als uitsmijter vertelde Paul Rem van Paleis ’t Loo iets over de hofcultuur en inrichting van het paleis, dat door Willem III werd gebouwd als jachtpaleis. Hij kreeg de lachers op zijn hand door een formaatvergelijk te maken tussen ’t Loo en het paleis van Versaille en tijdens de uitleg die hij gaf over wat zich allemaal rond het hemelbed in de slaapkamer van een vorst plaatsvond.

Ronald de Graaf van de Vereniging van Christen-Historici als spreekstalmeester.

Loco-burgemeester Bob Duindam nam waar voor Pieter Verhoeven die wel als luisteraar aanwezig was.

Veel belangstellenden in de Grote Kerk.

Directeur Berndt Feis van de Oude Hollandse Waterlinie had voor de gelegenheid een pruik opgedaan en zich  verkleed.

Ronald de Graaf (Christelijke Hogeschool Ede) deed een boeiend betoog over de vriend van De Zwijger.

Femke Deen (Universiteit van Amsterdam) dook in het trieste leven van Anna van Saksen.

Simon Groenveld (emeritis professor Universiteit van Leiden) onderzocht geschriften over Frederik Hendrik.

De vrolijke noot kwam tot slot van kunsthistoricus Paul Rem van Paleis ’t Loo.


«   »