Acht Goudse ramen naar Rijksmuseum

Gepubliceerd op 26 september 2018 om 13:44

Op 12 oktober begint de tentoonstelling ‘80 jaar oorlog, de geboorte van Nederland’ in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het museum vroeg de Goudse Sint-Jan of ze stukken uit de beroemde Goudse Glazen konden lenen om tentoon te stellen en daar werkt de conservator Jaap van Rijn graag aan mee. De enorme glazen zijn opgedeeld in glas-in-lood-ruiten van 90 centimeter hoog en 68 breed. Acht van deze panelen waarop koning Filips II van Spanje staat, samen 3,5 meter hoog, zullen naar Amsterdam gaan, samen met het carton (met het ontwerp), van het glas van Willem van Oranje.

Het Koningsglas waar Filips II knielt voor Christus, is ontworpen in 1557 door de kunstenaar Dirck Crabeth.

Het is niet nodig de ruiten te slopen, want de panelen staan achter een doorzichtige ruit en kunnen eenvoudig worden weggenomen. Op de vrijgekomen plekken worden replica’s geplaatst, zodat het publiek in de Sint-Jan de afbeeldingen niet hoeft te missen.

Peter van den Belt van het AD sprak met Van Rijn over het uitlenen van de glazen en cartons van de beroemde Goudse collectie.

Lees meer »

Het onderdeel waarop koning Filips II knielt is maar een klein onderdeel van het gehele raam rechts. (Foto’s website Broederschap Sint-Jan)


«   »