Open Monumentendag hoort bij de Hollandsche IJssel

Gepubliceerd op 7 september 2018 om 09:36

Open Monumentendag is een mooie gelegenheid om erop uit te trekken langs de Hollandsche IJssel. Er is in de kernen van alles en gratis te beleven. Van een riddertoernooi met foodfestival in IJsselstein, tot een rondleiding in de geheime atoomkelder in Krimpen aan de IJssel. Oude koetsen en oldtimers die een tocht door de Krimpenerwaard maken doen Haastrecht aan. Er is een monumentenmarkt-brocantemarkt bij het Streekmuseum in Krimpen, een Open Huis van het culturele seizoen in het Van Capellenhuis in Capelle en overal rondleidingen en activiteiten in monumentale steenovens, gemalen, kerken, molens en in de sinds kort Rijksmonument geworden Stormvloedkering (Algera).

Foto Korenmolen Windlust Kortenoord ©Rob Stolk Concepts 2018

Mensen die interesse hebben in het verleden kennen de meeste plekjes in hun omgeving wel, maar namen nooit de moeite om met de boot, fiets of auto een stukje verderop langs de IJssel een kijkje te nemen. Die dagen we uit erop uit te trekken en verder te kijken dan hun neus lang is. Doe eens gek: klim in een kerktoren, ga naar een pianorecital in Haastrecht of een Live Art Kettingzaag performence bij een boezemmolen die na 105 jaar weer in gebruik is gesteld. Vooral zaterdag zijn er veel interessante optochten, rondleidingen, exposities en workshops in en rond de vele monumentale panden en kernen.

Verder zijn her en der interessante optredens van urban dance squads tot koren die klassieke anglicaanse liederen ten gehore brengen. Het thema is Europa, maar om eerlijk te zijn: dat wordt niet echt overal opgepakt. De meeste historische verenigingen, vrijwilligers en eigenaren laten gewoon trots zien waarom hun erfgoed, museum of oudheidskamer een bezoek waard is en daar mag heel Europa naar komen kijken.

Mist u een activiteit die in het kader van Open Monumentendag wordt georganiseerd? Meldt dat via  contact@HollandscheIJsselAltijdAnders.nl 

 

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.