Hollandsche IJsselkering nu officieel een Rijksmonument

Gepubliceerd op 9 september 2018 om 12:45

Op Monumentendag 2018 is de Hollandsche IJsselkering uitgeroepen tot Rijksmonument. Het complex bestaat dit jaar zestig jaar. Dit betekent dat Rijkswaterstaat vanaf nu niet alleen de verantwoording heeft over de kwaliteit als waterkering, maar ook over de kwaliteit als Cultureel Erfgoed. In de praktijk kunnen procedures lastiger worden die bouwkundig noodzakelijk zijn om het complex te laten voldoen aan veiligheidseisen.

Het plan dat het achterland moest gaan beschermen tegen een volgende ramp, kwam nog geen drie maanden na de Watersnoodramp van februari 1953 van de tekentafel: een stormvloedkering tussen Krimpen en Capelle aan den IJssel. Niet gehinderd door procedures die we anno 2018 moeten doorlopen, begonnen al in januari 1954 de voorbereidingen: baggerwerken aan de Capelse rivieroever.

Bij de opening van de Hollandsche IJsselkering op 22 oktober 1958 hadden de media meer belangstelling voor de oeververbinding die de Algerabrug ging heten, omdat die een einde maakte aan het isolement van de Krimpenerwaard. Die brug had meer gevolgen. Het betekende tevens het eind van de veerverbinding van Van der Ruit en het moment dat Gerrit Stam zijn busmaatschappij De IJssel en Co. die via de IJsseldijk de busverbinding onderhield tussen Gouda en dit veer ermee stopte.

De basculebrug, de stuwen en de sluizen hebben sindsdien hun diensten bewezen. Het ziet ernaar uit dat ze nu, ondanks dat alles nog met de hand en niet met computers gestuurd is, tot in de eeuwigheid mee moeten gaan.

Lees meer »


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.