Kasteelpark IJsselstein eindelijk klaar. Een terugblik

Gepubliceerd op 5 september 2018 om 12:37

Een mooier moment dan de Nationale Monumentendag om een park rond een historische kasteeltoren te openen, kun je niet kiezen. Dat gebeurt in IJsselstein op zaterdag 8 september met een heus  riddertoernooi  en andere festiviteiten.

Het kasteel werd rond 1300 gesticht door ridders uit de het geslacht Van Amstel, daarna de Heren van IJsselstein genoemd.

Door het huwelijk van erfgename Anna van Egmond, barones van IJsselstein en gravin van Buren met Willem van Oranje in 1551, kwam de baronie van IJsselstein in handen van de Oranjes. Het werd in 1556 een zelfstandig staatje binnen de Republiek van de Verenigde Nederlanden tot de Fransen het in 1795 annexeerden en integreerden in de Bataafse Republiek. Alle bezittingen van stadhouder Willem V van Oranje vielen aan de staat en kasteel IJsselstein werd gebruikt als hospitaal en kazerne.

In 1810 lijfde Napoleon de Nederlanden in bij het Franse keizerrijk. Het kasteel stond toen vaak leeg en leed aan gebrek aan onderhoud. De staat verhuurde het aan de weduwe van de heer Van Capelle. Na haar dood in 1812 werd het verkocht aan jonkheer Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten, de heer van Bunnik en Vechten.

Willem V van Oranje-Nassau, tevens baron van IJsselstein, keerde op 30 november 1813 terug naar Nederland en riep zich uit tot Koning der Nederlanden. Hij claimde de baronie en het kasteel niet terug, maar hield wel de titel baron in ere voor zijn nageslacht, zodat onze huidige koning zich nog steeds de baron van IJsselstein mag noemen.

De erfgenamen van Strick van Linschoten verkochten het vervallen kasteel in 1887. Pogingen om het kasteel voor de sloop te behouden mislukten. In 1888 ging het tegen de vlakte op de traptoren (Loyerstoren) aan de de noord-westzijde van de stad na.

Zenderstreeknieuws ging praten met de collegeleden die zich decennia lang bestuurlijk bezig hielden met de transitie van de wildernis die achterbleef in het huidige park. Door asbest, vleermuizen en discussies over parkeren en al dan niet slopen van opstallen, duurde de aanleg vier jaar langer dan de bedoeling was. Nu is het kasteelpark klaar en kan het publiek ervan genieten.

Illustratie Jacobus Schijnvoet

Lees meer »

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.