Expositie over watersnood 1953 in Capelse Dief- en Duifhuisje

Gepubliceerd op 23 augustus 2018 om 18:02

De Watersnood van 1953 heeft een grote impact gehad. Niet alleen op Zeeuwen, waarvan velen omkwamen, maar ook op de bewoners achter de zeedijken van de Hollandsche IJssel. Het dreigde daar flink fout te gaan voor Zuid-Holland. De meeste aandacht gaat uit naar het gat in de Nieuwerkerkse Groenendijk omdat het achterland tot Leiden onder water had kunnen lopen, terwijl in Stormpolder en Ouderkerk mensen het leven lieten. Ook de Ketensedijk bij Capelle was een dubbeltje op zijn kant. De Historische Vereniging Capelle (HVC) vertelt nu, ruim 65 later, wat zich afspeelde in februari 1953. Dit gebeurt in het kleinste museum van Nederland: het monumentale Dief- en Dijkhuisje.

Capelle aan den IJssel | Bermweg 13 | 2906 LA Capelle aan den IJssel |www.hvc-capelle.nl | info@hvc-capelle.nl | 010-4500080 |

 

Wat was er aan hand?

Bij Capelle Keten dreigde de dijk het over een lengte van honderd meter te begeven. Er kwam een waterstroom van dertig centimeter hoog de dijk over. In de waterval die aan de binnenkant ontstond, brokkelde de dijk snel af. Rotterdam stuurde vijfentwintig vrachtwagens zand. Middenstanders zorgde voor laarzen, scheppen, zakken en eten voor het dijkleger. Bedrijven stelden vrachtwagens en voorraden zand en grond beschikbaar. Vrijwlligers, mariniers en genietroepen verzetten in enkele uren tijd veertigduizend zandzakken, een muur van achthonderd meter lang aan de buitenkant van de dijk. De dijk was over een lengte van honderd meter toen al zover weggespoeld, dat grondleidingen vrij in de lucht bengelden. Tijd om foto’s te maken was er niet, daarom is het weinige beeldmateriaal dat kan worden tentoongesteld uniek.

 

Peter Schilthuizen maakte een artikel voor het AD Rotterdam Oost met Paul Weyling van de HVC.

Lees meer »

Foto Rob Stolk Concepts©


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.