Wandelen langs de Hollandsche IJssel, Altijd Anders

 

Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders heeft als doel om de regio met 100 kilometer IJsseloever bekender, aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Zeker over het water. De website www.hollandscheijsselaltijdanders.nl bevat veel informatie over fietsen, wandelen en recreëren.

Ontdek de Hollandse IJssel:

Historie, natuur en kilometers vol Hollandsche luchten…

Uit in eigen land is nog nooit zo populair geweest. Zeker nu met alle reisbeperkingen en de lockdown zijn we met zijn allen op zoek naar interessante stukjes Nederland om te ontdekken. Liefhebbers van Hollandse natuur, prachtige vergezichten en de vaderlandse historie kunnen vanaf nu heerlijk recreëren langs de Hollandsche IJssel. Langs de rivier is er van alles te beleven voor de wandelende recreant. Een nieuwe toeristische wandelkaart wijst je de weg.

De Hollandsche IJssel heeft veel te bieden

De zoektocht naar nieuwe recreatiegebieden valt precies samen met de wens van de Stichting Hollandsche IJssel – Altijd Anders om het gebied rond de historische rivier bekender te maken bij een breder publiek. Er is immers hier zoveel te zien en te beleven. Zij ontwikkelde daarom een gedetailleerde kaart vol interessante historische feiten, leuke ommetjes en mooie routes voor heb die graag wandelen. Er is ook een kaart gemaakt speciaal voor fietsliefhebbers en een voor liefhebbers die Nederland graag vanaf het water bewonderen.

Een uitstapje waard

“Het leuke van de Hollandsche IJssel is dat de rivier je langs de Nederlandse historie voert. Op de kaart vind je daarom diverse leuke routes met daarbij de lengte van de tocht. De routes gaan langs interessante punten en mooie natuurgebieden”, vertelt Hollandsche IJssel-kenner (en bestuurslid van Stichting Hollandsche IJssel – Altijd Anders) Peter Both enthousiast. “Ze zijn echt de moeite waard. Want van die historie is nog van alles terug te vinden. Zo liggen langs de rivier meerdere schilderachtig mooie stadjes uit de Gouden Eeuw. Of duik onderweg in de spannende verhalen van de Hollandsche Waterlinie. En ken je die leuke gele IJsselsteentjes? Ze komen van hier, en er is ook heel wat over de ambachtelijke steenindustrie te ontdekken.”

100 kilometer wandelplezier

De wandelkaart biedt voldoende afwisseling voor meerdere dagen wandelvertier. Wandelaars kunnen heerlijk de benen strekken op het Hollandsche IJsselpad. Langeafstandslopers kunnen, als zij dat willen, het pad in twee trajecten afleggen (37 en 25 km). Het pad voert je van de oorsprong van de rivier bij Het Klaphek in IJsselstein tot bij de halte van de waterbus in het Stormpolder Vloedbos in Krimpen aan den IJssel. Natuurlijk kun je ook kortere stukken van het pad wandelen. Voor wandelliefhebbers die liever een kleiner rondje lopen, staan er 11 kortere wandelommetjes op de kaart. De routes worden aangeduid met behulp van wandelroutenetwerk-knooppunten, waardoor het eenvoudig is op het juiste pad te blijven.

Interessante wetenswaardigheden

Op de kaart vind je naast leuke routes ook allerlei interessante informatie en leuke weetjes. “Je leest er over het ontstaan van de rivier, de sluizen die je passeert en de mogelijkheden om op of rond het water iets leuks te doen, zoals het maken van een trekvaart, een rondvaart van een aantal uren in een sloep of een historische wandeling. Natuurlijk ontbreken diverse hotspots langs de route niet.”

Interesse?

Wie de Hollandsche IJssel wil gaan ontdekken, vindt hiernaast een gratis pdf van de kaart 

Als straks de lockdownbeperkingen over zijn, zullen de kaarten ook in de omgeving verkrijgbaar zijn. De kaarten hebben een verkoopprijs van €2 per stuk.

Zelf deze kaarten aanbieden?

Heb je een B&B, toeristisch punt of horecagelegenheid in de buurt van de Hollandsche IJssel? En wil je deze kaarten aan je klanten aanbieden? Je kunt ze nu kosteloos aanvragen via:

  • Jachthaven Marnemoende: info@marnemoende.nl
  • Stichting Promotie Krimpenerwaard: joke-klaas@solcon.nl
  • Hollandsche IJssel – Altijd Anders: contact@hollandscheijsselaltijdanders.nl

 

De kaart is mede mogelijk gemaakt dankzij Regio Midden Holland.

 

Actuele berichten

 9 april 2021. Voor het traject vanaf de Julianasluizen in Gouda( knooppunt 66)  tot aan Capelle aan de IJssel ( knooppunt 40) kunt u ook wandelen op het onverharde wandelpad op het brede talud tussen de rivier en de weg op de dijk.  Hier heeft u een prachtig uitzicht op de rivier en de schepen di daar varen. Echter op een aantal plaatsen moet u i.v.m. huizen of industrie direct aan het water weer de dijk op om de route te vervolgen. Hierbij moet u rekening houden met druk verkeer van auto's.


Hollandse I Jssel Wandelen Web Binnen
PDF – 13,5 MB 560 downloads

Hollandse I Jssel Wandelen Web Buiten
PDF – 917,6 KB 381 downloads

Langs de Hollandsche IJssel zijn diverse bruggen om van de ene kant naar de andere oever te komen. Maar er zijn ook leuke pontjes die speciaal voor wandelaars en fietsers bestemd zijn.

Waterverbindingen dienstregelingen

Waterbus Rotterdam-Dordrecht, halte Stormpolder Krimpen aan den IJssel  Voet/Fiets snelvaartverbinding

Gouderak-Moordrecht Auto - Voet/Fiets kopveer

Ouderkerk-Nieuwerkerk Voet/Fiets veerpont

Nieuwerkerk Kortenoord - Scoutinggebouw Zelfbediening Voet/Fiets trekveer

Gouda GOUDasfalt - Veerstal Voet/Fietsveer

Nieuwegein-Vianen Auto - Voet/Fiets kopveer

Nieuwegein Museumwerf - Prins Hendriklaan Voet/Fiets trekveer


Krimpenerwaard

Wandelroutenetwerk Krimpenerwaard ontwikkeld door  Natuur­ en Recreatieschap Krimpenerwaard in samenwerking met het Zuid­Hollands Landschap, de K5­gemeenten, TeVoet, Dienst Landelijk Gebied en het Veenweidepact Krimpenerwaard. 

Sinds 1 mei 2014 maakt het Natuur­ en Recreatieschap Krimpenerwaard onderdeel uit van de Groenalliantie Midden­Holland en omstreken die de gebieden van het Natuur­ en Recreatieschap Krimpenerwaard onderhoudt en toezicht houdt op een goed en veilig gebruik van de openbare voorzieningen.

 

gzh_zcardwandelroute_krimp_site
625 downloads
kw_092014_wandelkaart_en_legenda_nieuw_1
607 downloads

ANWB wandeling Molenvlietroute, Haastrecht

Het Groene Hart is meer dan koeien in het gras. Ten zuiden van Haastrecht ligt historisch land met lange smalle kavels doorsneden door zilverkleurige sloten. De route volgt heerlijke weggetjes omzoomd door wilgen, maar gaat ook een flink deel dwars door het weiland. ca. 13 km, 3 uur.

Vogelplasroute 2,5 km Middelblok Gouderak

Stolwijkse Boezemroute 1,5 km Gouderak

Tussen Hollandsche IJssel en Lek 7-12 km Ouderkerk aan den IJssel

Blauwborstroute 13 km Stompoldervloedbos en De Zaag Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek

Spindotterroute 1,5 en 5 km Stompoldervloedbos en De Zaag Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek

Heemtuin Krimpenroute 0,2 km Krimpen aan den IJssel

Tiendwegroute 13-18 km Krimpenerwaard 

Zilverreigerroute 12 km Krimpenerwaard Haastrecht

Kievitroute 47 km Krimpenerwaard Haastrecht

Buizerdroute 15 km Loetbos Krimpenerwaard


 

De recreatiekaart is gemaakt in samenwerking met Zuid-Hollands Landschap, gemeente Krimpenerwaard en Veenweidepact Krimpenerwaard. Door op een kader te klikken krijgt u een deelvergroting.

Struinen en Vorsen heeft wandelroutes in het Groene Hart op de site staan.

struinenenvorsen.nl/routes/?categorie=wandelen#body 

recreatiekaart Krimpenerwaard
488 downloads

Lopikerwaard

Op deze website van de gemeente Lopikerwaard vindt u het veelzijdige aanbod van Lopik en de omgeving. De historische stadjes Oudewater en IJsselstein aan de Hollandsche IJssel zijn via deze routes verbonden.

 

App met wetenswaardigheden over Montfoort en Oude Linschoten: stadswandelingmontfoort.nl of dorpswandelinglinschoten.nl

 

Struinen en Vorsen heeft wandelroutes in het Groene Hart op de site staan.


Recreatie Midden Nederland

Wandelen, fietsen, kanovaren - varen, skeeleren, sloepennetwerk Recreatie Midden-Nederland heeft een uitgebreide site met een routeplanner, recreatieve routes, routenetwerken en apps. Veel aandacht voor de bereikbaarheid van de route(start)punten.

De Enge IJssel vormde, voordat de IJsseldam werd aangelegd, met de Kromme IJssel de beginloop van de Hollandsche IJssel als aftakking van de Lek.


Zuidplas

Routekaarten van de gemeente Zuidplas en het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, in samenwerking met Platform Mooi Zuidplas (wandelwerkgroep Mooi Zuidplas en de Fietsersbond Zuidplas), Recreatieschap Rottemeren, Recreatieschap Hitland en Hart van Holland. www.zuidplasgewoongrenzenloos.nl 

Langeafstand wandelen voor beginners

De ANWB legt keurig uit hoe u dat het beste kunt aanpakken via deze link

 

Recreatiekaart Zuidplas Gewoon Grenzeloos
534 downloads

Recreatiegebied Hitland

Wegwijs in het gebied »


MZW13-IJsselwandeling-25-Km
562 downloads