Fietsen langs de Hollandsche IJssel, Altijd Anders

 

Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders heeft als doel om de regio met 100 kilometer IJsseloever bekender, aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Zeker over het water. Deze website bevat veel informatie over fietsen, wandelen en recreëren.

Ontdek de Hollandse IJssel:

Historie, natuur en kilometers vol Hollandsche luchten…

 Uit in eigen land is nog nooit zo populair geweest. Zeker nu met alle reisbeperkingen en de lockdown zijn we met zijn allen op zoek naar interessante stukjes Nederland om te ontdekken. Liefhebbers van Hollandse natuur, prachtige vergezichten en de vaderlandse historie kunnen vanaf nu heerlijk recreëren langs de Hollandsche IJssel. Langs de rivier is er van alles te beleven voor de fietsende recreant. Een nieuwe toeristische fietskaart wijst je de weg.

De Hollandsche IJssel heeft veel te bieden

De zoektocht naar nieuwe recreatiegebieden valt precies samen met de wens van de Stichting Hollandsche IJssel – Altijd Anders om het gebied rond de historische rivier bekender te maken bij een breder publiek. Er is immers hier zoveel te zien en te beleven. Zij ontwikkelde daarom een gedetailleerde kaart vol interessante historische feiten, leuke ommetjes en mooie routes voor de hen die graag de fiets pakken. Er is ook een kaart gemaakt speciaal voor wandelaars en een voor vaarliefhebbers die Nederland graag vanaf het water bewonderen.

 

Een uitstapje waard

“Het leuke van de Hollandsche IJssel is dat de rivier je langs de Nederlandse historie voert. Op de kaart vind je daarom diverse leuke routes met daarbij de lengte van de tocht. De routes gaan langs interessante punten en mooie natuurgebieden”, vertelt Hollandsche IJssel-kenner (en bestuurslid van Stichting Hollandsche IJssel – Altijd Anders) Peter Both enthousiast. “Ze zijn echt de moeite waard. Want van die historie is nog van alles terug te vinden. Zo liggen langs de rivier meerdere schilderachtig mooie stadjes uit de Gouden Eeuw. Of duik onderweg in de spannende verhalen van de Hollandsche Waterlinie. En ken je die leuke gele IJsselsteentjes? Ze komen van hier, en er is ook heel wat over de ambachtelijke steenindustrie te ontdekken.”

 

Op de pedalen

Ook fietsers kunnen hun hart ophalen in het gebied rond de Hollandsche IJssel. Met op de fietskaart maar liefst 300 kilometer aan afwisselende fietsroutes kunnen zij aardig wat rondjes trappen. Voor wie dat leuk vindt, is het mogelijk de hele Hollandsche IJssel in één dag af te fietsen.
Je rijdt afwisselend aan beide zijdes langs de rivier naar Krimpen aan den IJssel en keert weer terug naar het beginpunt in IJsselstein. Totale lengte van deze tocht is 103 km.
Verder staan er 12 kortere fietsrondjes op de kaart, met een lengte variërend tussen de 18 en 35 km. De routes worden aangeduid met behulp van knooppunten van het fietsroutenetwerk, waardoor je moeiteloos je weg vindt.

 

Interessante wetenswaardigheden

Op de kaart vind je naast leuke routes ook allerlei interessante informatie en leuke weetjes. “Je leest er over het ontstaan van de rivier, de sluizen die je passeert en de mogelijkheden om op of rond het water iets leuks te doen, zoals het maken van een trekvaart, een rondvaart van een aantal uren in een sloep of een historische wandeling. Natuurlijk ontbreken diverse hotspots langs de route niet.”

 

Interesse?

Wie de Hollandsche IJssel wil gaan ontdekken, vindt hier  voor een gratis pdf van de fietskaart: www.hollandscheijsselaltijdanders.nl.

Als straks de lockdownbeperkingen over zijn, zullen de kaarten ook in de omgeving verkrijgbaar zijn. De kaarten hebben een verkoopprijs van €2 per stuk.

 

Zelf deze kaarten aanbieden?

Heb je een B&B, toeristisch punt of horecagelegenheid in de buurt van de Hollandsche IJssel? En wil je deze kaarten aan je klanten aanbieden? Je kunt ze nu kosteloos aanvragen via:

  • Jachthaven Marnemoende: info@marnemoende.nl
  • Stichting Promotie Krimpenerwaard: joke-klaas@solcon.nl
  • Hollandsche IJssel – Altijd Anders: contact@hollandscheijsselaltijdanders.nl

De fietskaart is mede mogelijk gemaakt dankzij Regio Midden Holland.


Hollandse I Jssel Fietsen Web Binnen
PDF – 6,2 MB 176 downloads
Hollandse I Jssel Fietsen Web Buiten
PDF – 8,2 MB 133 downloads

Waterverbindingen dienstregelingen

Waterbus Rotterdam-Dordrecht, halte Stormpolder Krimpen aan den IJssel  Voet/Fiets snelvaartverbinding

Gouderak-Moordrecht Auto - Voet/Fiets kopveer

Ouderkerk-Nieuwerkerk Voet/Fiets veerpont

Nieuwerkerk Kortenoord - Scoutinggebouw Zelfbediening Voet/Fiets trekveer

Gouda GOUDasfalt - Veerstal Voet/Fietsveer

Nieuwegein-Vianen Auto - Voet/Fiets kopveer

Nieuwegein Museumwerf - Prins Hendriklaan Voet/Fiets trekveer


Hoe voorkom je dat kinderen het snel zat zijn ANWB heeft handige tips » 

Voor het onderhoud van e-bikes en fietsers met pech kunnen via ANWB 24/7 hulp krijgen en weer op weg worden geholpen.

Lees meer »


Fietsnetwerk.nl heeft twee interessante tochten die de Hollandsche IJssel aandoen. Beide doen historisch plaatsen aan.

 


Struinen en Vorsen heeft de nodige fietsroutes in het Groene Hart op de site staan


Krimpenerwaard

Fietsroutes van Zuid-Hollands Landschap 

Van Schoonhoven naar Gouda 50 km

https://www.zuidhollandslandschap.nl/routes/van-schoonhoven-naar-gouda 

Louisa van der Veldenroute 34 km Krimpenerwaard langs weidevogelprojecten

https://www.zuidhollandslandschap.nl/routes/louisa-van-der-veldenroute 


 

De recreatiekaart is gemaakt in samenwerking met Zuid-Hollands Landschap, gemeente Krimpenerwaard en Veenweidepact Krimpenerwaard. Door op een kader te klikken krijgt u een deelvergroting.

recreatiekaart Krimpenerwaard
1035 downloads

Vier Veren route over Lek en IJssel van Streekfonds Krimpenerwaard en Vrienden van Voetveren. De twee routes Schipper mag ik Overvaren en Heen en Weer Volledig gaan ook over de dijken van getijrivier de Hollandsche IJssel

Vier verenroute over Lek en IJssel 2018
443 downloads

Fietsen langs boerderijen in de Krimpenerwaard is van Zuid-Hollands Landschap. Stap op de fiets en ontdek het verschil tussen herenboerderijen, T-vormige en L-vormige boerderijen. U volgt u het riviertje de Vlist.

Boerderijenroute Krimpenerwaard
426 downloads

Stichting Promotie Krimpenerwaard brengt routes variëren in lengte van 28 – 50 kilometer. De langere routes zullen ook zeker de gebruikers van de elektrische fiets aanspreken. 

De weergegeven routes in Krimpenerwaards dialect hebben de namen: Rollebolleroute, de Hosteeroute, de Dworseroute, Koeibochtroute, Gunterwaitroute en de Waoterrotroute.

Knoopuntenkaart Fietsers Krimpenerwaard
307 downloads

Lopikerwaard

Op deze website van de gemeente Lopikerwaard vindt u het veelzijdige aanbod van Lopik en de omgeving. De historische stadjes Oudewater en IJsselstein aan de Hollandsche IJssel zijn via deze routes verbonden.


Recreatie Midden Nederland

Wandelen, fietsen, kanovaren - varen, skeeleren, sloepennetwerk Recreatie Midden-Nederland heeft een uitgebreide site met een routeplanner, recreatieve routes, routenetwerken en apps. Veel aandacht voor de bereikbaarheid van de route(start)punten.

 

De Enge IJssel vormde, voordat de IJsseldam werd aangelegd, met de Kromme IJssel de beginloop van de Hollandsche IJssel als aftakking van de Lek.

FIETSEN Lek en Enge IJsselroute
392 downloads
FIETSEN Lopikerwaardroute West
399 downloads
FIETSEN Lopikerwaardroute Oost
407 downloads
FIETSEN Willeskoproute
409 downloads

Stichtse Rijnlanden

Fietsen langs dijken en gemalen Op deze fietsroutekaart van Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden staat ondermeer de route langs de Lange Linschoten, Oudewater en Papekop (19 km) uit te breiden met Lopik, Jaarsveld, Schoonhoven en Haastrecht weer terug naar Oudewater. (63 km).

Fietsen langs West Utrecht
404 downloads

Zuidplas

Routekaarten van de gemeente Zuidplas en het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, in samenwerking met Platform Mooi Zuidplas (wandelwerkgroep Mooi Zuidplas en de Fietsersbond Zuidplas), Recreatieschap Rottemeren, Recreatieschap Hitland en Hart van Holland. www.zuidplasgewoongrenzenloos.nl 

 

Recreatiekaart Zuidplas Gewoon Grenzeloos
436 downloads

Recreatiegebied Hitland

Wegwijs in het gebied »