Leefgoed de Olifant maakt zich op voor Beeldentuin 2020

Gepubliceerd op 20 februari 2020 om 18:48

Net als vorig jaar gaat de Beeldentuin op Leefgoed de Olifant tussen de werkhaven bij Ver-Hitland aan de Hollandsche IJssel en Park Hitland, de hele zomer duren. Dit culturele evenement trok in 2019 duizenden bezoekers naar de regio. De officiële opening van de zesde editie, die op zaterdagmiddag 9 mei plaats vindt, valt samen met een voorproefje van een Land-art Festival, dat later wordt georganiseerd in Park Hitland. Burgemeester Han Weber heeft aangegeven dat hij graag de opening van deze dubbelexpositie voor zijn rekening wil nemen. De negen kunstenaars, die dit jaar deelnemen aan de Beeldentuin zijn inmiddels bekend. De organisatie is net als voorgaande edities in handen van Bart Belonje en Ariann Kraaijeveld van de non-profitstichting Leefgoed de Olifant. 

Stichting Leefgoed de Olifant wil met haar activiteiten het Leefgoed in stand houden en publiekelijk toegankelijk. Tot een eeuw geleden was hier een steenplaats waar ijsselsteentjes werden gebakken. Steenoven de Olifant staat er nog, het is een rijksmonument dat in 1972 werd verbouwd tot een bijzondere monumentale villa.

Beeldentuin iedere keer spannender

In de Beeldentuin wordt ook deze zomer werk getoond van gerenommeerde kunstenaars. Objecten die worden tentoongesteld zijn van Albert Kramer, Nelly Geluk, Wilco van Hoogdalem, Han Lammers, Rieke van der Stoep, Liedeke Veninga, Jan Ketelaar, Don Satijn en Riesjart Bus. Ook zijn de beelden die onderdeel uitmaken van de vaste collectie van het Leefgoed weer te zien.

‘We leggen de lat ieder jaar een stukje hoger om het voor de bezoekers en ook voor onszelf spannend te maken’, legt Bart Belonje uit. ‘Dat houdt in dat we graag ook groter werk willen plaatsen, maar dat dit qua transport een behoorlijke uitdaging is, vooral financieel, want we willen de tuin voor bezoekers graag gratis houden.’

Belonje roept daarom lokale ondernemers op om mee te denken. ‘Wellicht ziet een lokale onderneming kans om het vervoer van enkele grote beelden op zich te nemen, of is er een ondernemer of instantie die het transport wil sponsoren.’

Voorproefje van Land art Festival

De gemeente heeft in het kader van 10 jaar Zuidplas een bedrag beschikbaar gesteld om een land-art evenement te organiseren op Park Hitland. Helaas bleek deze subsidie niet toereikend voor het  festival dat de bedenkers voor ogen hadden, maar het is wel voldoende om een voorproefje op het Leefgoed te laten zien van zo’n festival. Ze gaan ervan uit dat dit in de nabije toekomst wel om de twee jaar in Park Hitland plaats kan vinden. Vijf kunstenaars gaan op het Leefgoed met natuurlijke materialen in de slag om verrassende installaties te maken die onderdeel worden van de natuurlijke omgeving van het Leefgoed. Ook deze objecten zijn de hele zomer in de Beeldentuin te zien.

Van de vijf deelnemers die plannen maken voor deze activiteit, noemen we de Goudse kunstenaar Johan Sietzema, die eerder een installatie op het Leefgoed maakte en de kunstenaar Piet Kouwenhoven uit Bleiswijk, voormalig jurylid van de Cultuurprijs Zuidplas. Meer hierover volgt. De Beeldentuin is vanaf zaterdag 9 mei tot en met zondag 13 september gratis te bezoeken van woensdag tot en met zondag tussen 11..00 tot 18.00 uur.

Leefgoed de Olifant vindt u aan de Groenendijk 325, Ver-Hitland, Nieuwerkerk aan den IJssel, vlakbij Capelle aan den IJssel. Parkeren kan gratis bij Restaurant & terras De Dames. Uitgebreide informatie over eerder exposities en kunstenaars vindt u op www.leefgoed.nl.

Op de foto mede-organisator Bart Belonje.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.