Liefst glooiende oevers in gekanaliseerde Hollandsche IJssel

Gepubliceerd op 8 januari 2020 om 14:55

Ten noorden van camping De Voormolen in IJsselstein heeft het waterschap het afgelopen jaar aan de westelijke kant van de Hollandsche IJssel vier proefvakken aangelegd om uit te proberen hoe de oever van het gekanaliseerde deel het beste beschermd kan worden. Hierbij wil het waterschap zoveel mogelijk bestaande materialen hergebruiken en de oevers een natuurlijke uitstraling geven. Het moet uiteraard stabiel zijn en het mag geen belemmering opleveren voor de scheepvaart. Het gaat om steile harde varianten, afgewerkt met verschillende materialen, die zijn gecombineerd met steigers en  ijsvogelnestwanden, tot glooiende beschoeiingen met plas-dras-zones. Aan de hand van de ervaringen worden keuzes gemaakt voor de rest van de op te knappen 37 kilometer lange walkanten. Ook twee of drie eenvoudiger varianten worden ontworpen, want het kostenaspect met strekkende meter weegt zwaar mee in de uiteindelijke keuze. Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders heeft een duidelijke voorkeur voor glooiende oevers, niet alleen om die er natuurlijker uitzien en diervriendelijker zijn, maar vooral ook om te voorkomen dat golven van passerende schepen tegen harde wanden terugketsen en voor ongelukkige golfbewegingen zorgen. Foto’s en meer informatie over de pilot vindt u op www.hdsr.nl/beleid-plannen/gekanaliseerde/oeverbeschoeiingen

Foto proefvakken: HDSR.nl

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.