Hop on Hop off IJsselhopper nieuwe toeristische attractie

Gepubliceerd op 24 januari 2020 om 14:29

Om een bezoek aan de hele IJsselregio aantrekkelijker te maken, heeft de stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders een Hop on Hop off concept bedacht waarmee in het toeristenseizoen over water een bezoek kan worden gebracht aan IJsselstein, Marnemoende, Montfoort, Oudewater, Haastrecht en Gouda. Het wordt uitgevoerd door elektrisch aangedreven overkapte IJsselhoppers, die op en neer varen tussen de stadskernen. Ze leggen aan ter hoogte van de bushaltes van lijn 107. Met de lijnbus kunnen mensen terugkeren naar de opstapplaats, stukken sneller afleggen, of als alternatief gebruiken als de boot vol zit. De vrijwillige schippers zjin tevens de gidsen die onderweg iets vertellen over de omgeving, het erfgoed en wat er te doen is in het stadje waar ze naartoe varen. De geplande trajecten worden in ca. 50 minuten afgelegd. Op ieder traject varen twee IJsselhoppers op en neer, zodat er een uurdienst ontstaat. Tussen de aankomst van de IJsselhopper van ene traject en het vertrek van de volgende, is de wachttijd minimaal half uur. De passagiers die willen overstappen, kunnen daardoor de horeca, winkels, erfgoed, attracties of musea te bezoeken en op die manier een steentje bij te dragen aan de vrijetijdseconomie.


Het idee is dat toeristen en dagrecreanten een dagkaart kunnen kopen voor het vervoer met de IJsselhoppers en de grotendeels parallel lopende ov buslijn 107 (Utrecht CS - Gouda CS). Op vertoon van deze dagkaart kunnen ze tevens gratis musea en andere culturele activiteiten in de kernen bezoeken.
Het arrangement is er tevens op gericht om bezoekers te stimuleren om de Hollandsche IJsselregio langer en vaker te voet, op de fiets of varend te bezoeken, nadat ze op deze wijze kennis hebben gemaakt met het aanbod van de stadjes en natuurrecreatiegebieden.
De stichting heeft een ontwerp laten maken voor een speciale aluminium boot die met een acculading de hele dag kan varen met de maximaal toegestane snelheid van 9 km per uur. Het bestuur wil in samenwerking met de bouwer een prototype ontwikkelen waarmee deze zomer testvaarten gemaakt kunnen worden tussen IJsselstein en Marnemoende en hoopt dat de Hop on Hop off lijn in 2021 operationeel is.

Afbeelding is artist impression


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.