Ace of Space geschoten in stadje 'theater' IJsselstein

Gepubliceerd op 14 december 2019 om 16:33

De kunstenaars Frank Koolen (docent HKU) en Kasper Jacobs zien het stadje IJsselstein als ‘theater van Nederland’. Het duo heeft een filmisch tijdsdocument gemaakt over kenmerken van de stad en zijn bewoners. Beide realisators zien IJsselstein als metafoor voor Nederland. Aangenaam verrast waren beiden, van oorsprong Limburgers, toen ze ontdekten dat het baronniestadje zelfs een carnavalstraditie heeft en dat er jaarlijks een processie wordt gelopen.

De video, bestaande uit beeldimpressies zonder woorden, werd in het kader van het jaarthema Vrijplaats bij MIJ gemaakt. Dat is een intiatief van Museum IJsselstein. Het opent met Kees de Aap, het symbool van carnavalvierend IJsselstein, die door mannen in zilveren pakken door het buitengebied wordt getrokken. Die mannen staan voor Koolen en Jacobs als symbool voor buitenstaanders die de vrijetijdsbesteding van IJsselsteiners observeren. De voorbereiding voor de processie, die de Ommedracht van Onze Lieve Vrouw Maria van Eiteren, heet, Fulco’s Vocaal Festival, theaterrepetities in theater Pantalone, rondvaarten in de gracht door Yselvaert, het Diner de Wit in het Kasteelpark en een kunstmanifestatie overleefden de montage van vele uren opnamen.

Op de website van Museum IJsselstein staat het werk, dat sinds vorige maand te zien is, als volgt beschreven: ‘Jacobs en Koolen delen een fascinatie voor subculturen en de manier waarop deze sociale groepen de omgeving naar hun hand weten te zetten. Bestaande rituelen, spel en volkscultuur worden in hun films, performances en installaties gekoppeld aan eigen associaties en ideeën.’

Het resultaat kunt u tot 23 februari ervaren in het filmzaaltje van Museum IJsselstein aan de Walkade 2-4. Geopend van woensdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.