Marlonneke Willlemsen wint Cultuurprijs Zuidplas 2019

Gepubliceerd op 14 november 2019 om 12:02

In Theater Swanla in Zevenhuizen vond woensdagavond in een met veel belangstellenden gevulde zaal de uitreiking plaats van de Cultuurprijs van de gemeente Zuidplas. De jury, onder voorzitterschap van Henk ten Hoopen van Stichting Cultureel Netwerk Zuidplas had het moelijk om tot een oordeel te komen, omdat de kwaliteit van de genomineerden hoog was en compleet verschillend van disciplines. Uiteindelijk viel de keuze op fotografe Marlonneke Willemsen, die met haar project Developpement al vijf jaar de groeiontwikkeling van dieren in acht fasen vastlegt tegen een spierwitte achtergrond en dezelfde belichting.

Het is niet alleen de kunst om de foto’s te maken, vooral als ze in water leven of bewegelijk zijn, maar ook om aan de dieren te komen. Liefst zou ze inheemse dieren fotograferen, maar dat mag niet omdat ze niet gestoord mogen worden in hun habitat. Haar aanpak levert niet alleen esthetisch, maar ook leerzaam materiaal op, dat onder de naam Groei van juni tot september in het Natuurhistorisch Museum van Rotterdam is geëxposeerd. De series van Developpement, waaronder bijgaand prent van de ontwikkeling van een postduif, zijn te zien via developmentphoto.com. De prijs van 850 euro wil ze gebruiken voor een project om schoolkinderen te laten zien hoe dieren zich ontwikkelen en daarmee meer waardering krijgen voor de natuur.

Genomineerden die buiten de boot vielen, waren het samenwerkingsverband Open Monumentendag en de internationaal opererende componist Augusto Meijer. Het samenwerkingsverband kreeg de nominatie voor de manier waarop ze probeerden meer mensen naar erfgoed te trekken door op een ludieke manier met historische transportmiddelen vervoer over water te regelen tussen de deelnemende locaties in interactie met organisatoren van activiteiten op erfgoedgebied in de omliggende gemeenten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.