Eerste plantenoogst van vervuilde grond GOUDasfalt

Gepubliceerd op 10 oktober 2019 om 18:02

Vorige week woensdag is op GOUDasfalt in Gouda de eerste oogst binnengehaald in het kader van het project ‘Plantenkracht’. Dit ging gepaard met de onthulling van een bord dat bezoekers informeert over dit project. GOUDasfalt werkt bij dit project samen met Geofoxx, de Provincie Zuid-Holland en andere partners. Het doel is om de effecten van planten en bacteriën op bodemvervuiling en bodemleven te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek kunnen later ook op andere industrieterreinen worden toegepast.

Op het terrein van GOUDasfalt stond 80 jaar lang een asfaltcentrale, die de bodem behoorlijk heeft vervuild. De risico’s hiervan zijn beperkt, omdat het terrein met asfalt is afgedekt. Dit maakt GOUDasfalt tot een perfecte locatie voor een onderzoek hoe met bepaalde planten en goede bacteriën de bodemverontreiniging kan worden afgebroken. Geofoxx levert de kennis. Met studenten van University Wageningen is de haalbaarheid onderzocht. Er is asfalt verwijderd om drie experimentvakken te maken. Twee vakken zijn ingezaaid met een zadenmix van planten die bodemvervuiling met teerachtige stoffen en metalen te lijf gaan, waaronder klaver, duizendblad en koolzaad. Het derde vak is een controlevak. Vrijwilligers van Segment en AVSZ onderhouden de plantenvakken.

De komende vier jaar worden de planten ieder seizoen gemaaid voor onderzoek naar de effecten op de bodemverontreiniging, het bodemleven en klimaatadaptatie. De opgedane kennis over plantenkracht kan ook op andere vervuilde industrieterreinen worden toegepast.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.