Plantendaksubstraatplaat van troep uit riool

Gepubliceerd op 10 oktober 2019 om 18:01

Van ons rioolafval wordt een nieuw product gemaakt bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie naast de Brienenoordbrug bij Capelle aan den IJssel. Daar heeft Blue Roof met succes een test gedaan om van vochtige doekjes die door het toilet worden gespoeld, plaatmateriaal te maken dat gebruikt kan worden als een voedingsbodem voor planten op een groen dak..

Dezelfde awzi van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenrwaard kwam pas nog in de belangstelling omdat ze hun looswater met een temperatuur van zo’n 21 graden Celsius willen inzetten voor stadsverwarming. Bij deze waterzuivering wordt het afvalwater van 360.000 Rotterdammers en Capellenaren gereinigd.

Spullen die door het toilet worden gespoeld en het zuiveringsproces verstoren en verstoppen werden er voorheen uitgefilterd en aangeboden bij de vuilverbranding. Daar komt nu verandering in. Naast rotzooi als condooms, mobieltjes en blikjes, bestaat het zogeheten roostergoed voor tachtig procent uit vochtige doekjes, cosmetica-doekjes en babydoekjes. Als stinkende smurrie wordt dit uit de filters gevist en in grote klonten in containers gestopt voor de vuilverbranding.

Blue Roof is een start up, gesteund door CityLab010 en samenwerkend met Aqua Minerals, die met de waterschappen in deze regio een alternatief heeft uitgekristalleerd. Ze vermalen de stinkende natte klonten tot pulp die ze wassen en persen tot een plaat die niet meer stinkt, maar wel nog genoeg meststoffen bevat om planten op te laten groeien. Volgend jaar wordt het eerste dak van een groot kantoor bedekt met een zo’n plaat gemaakt van vochtige doekjes.

Omdat dit rioolafval niet meer verbrand hoeft te worden, is er minder vervuiling. Het voorkomt 5 kilo CO2-uitstoot per vierkante meter. Een groen dak kan ook water bergen bij hevige regenbuien. Het waterschap van Schieland en de Krimpenerwaard is enthousiast: Rotterdam heeft immers veel platte daken waar dit product kan bijdragen aan meer groen en wateropvang. (Foto proefbakken Blue Roof)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.