Provincie: GOUDasfalt voorbeeld voor vergroening

Gepubliceerd op 4 september 2019 om 14:34

Werkt u aan de stadstuin, een bijenlint of een ander groen initiatief voor uw buurt? Organiseer uw crowdfunding via platform Voorjebuurt en maak kans op verdubbeling van het opgehaalde bedrag door de provincie Zuid-Holland. Tijdens de gratis workshop op 13 september in Den Haag leert u hoe u zoveel mogelijk mensen bij uw project betrekt: https://crowdfundingvoornatuur.nl/nl/news/groen-workshop. Een van de groene initiatieven die bij de vorige ronde het opgehaalde bedrag verdubbeld zag van hun crowdfundingsactie om een warmoezerij te maken, is dat van de Goudse stichting GOUDasfalt, die via Voorjebuurt geld inzamelde.  

GOUDasfalt ligt aan de getijdeoever van de Hollandse IJssel, waar tot 2013 een oude koudasfaltcentrale stond en waar nu allerhande activiteiten en evenementen plaatsvinden. “Wij laten zien dat je ook in een verstedelijkte omgeving een groene, gezonde omgeving kunt creëren”, vertelt mede-initiatiefnemer Peterpaul Kloosterman in de nieuwsbrief van Provincie Zuid-Holland. “Met een groep omwonenden hebben we een plan gemaakt en de gemeenteraad overtuigd het terrein aan het burgerinitiatief te verhuren.”

Inmiddels zijn er allerlei kleine bedrijven en initiatieven met oog voor duurzaamheid, zoals imkerij Bijengoud en afhaalpunt Rechtstreex van de boer. Bezoekers kunnen terecht bij de kleinschalige horeca rond het stadsstrand, Rederij De Vrijheid, en evenementen als het slowfood-festival. Verder wordt er gewerkt aan natuur in de stad: in een vloedbosje langs de rivier is een rustgebiedje ingericht voor de ijsvogel die hier regelmatig te vinden is. De gebouwen en installaties van de oude fabriek worden zoveel mogelijk hergebruikt. Door crowdfunding hebben ze zelfs een veerpontje kunnen aanschaffen dat de verbinding met de Goudse binnenstad onderhoudt, dat aan de andere kant van de rivier ligt. Dit jaar is de exploitatie van een zonnedak mogelijk geworden, dat tevens een stuk evenemententerrein overkapt.

Kloosterman adviseert andere crowdfunders: “Maak het leuk, breng je initiatief aantrekkelijk in beeld, presenteer je online via zoveel mogelijk platforms en maak het persoonlijk. Zo hebben wij leuke tegenprestaties bedacht voor verschillende donaties: jouw naam op een bordje in de tuin, een lekker recept, een rondleiding door de tuin en een uitnodiging voor het oogstfeest met eten aan het eind van het tuinseizoen. Het heeft ons niet alleen geld opgeleverd, maar ook onze binding met de buurt verder vergroot.”

Bron: www.zuid-holland.nl 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.