Leuke stadsrondvaarten aan de Hollandsche IJssel

Gepubliceerd op 23 augustus 2019 om 14:22

Voor wie het leuk vindt om een oud stadje toeristisch vanaf het water te bekijken, hoeft niet naar het drukke Utrecht of Amsterdam. U kunt langs de Hollandsche IJssel uw hart ophalen. Want zowel in Gouda, Oudewater als IJsselstein zijn vrijwilligers de hele zomer druk in de slag om hun stad via het water aan te prijzen. Via onze website kunt u onder de knop Recreatie Rondvaarten alle aanbieders vinden. We geven u een paar tips...

Rondvaarten in IJsselstein

We beginnen in de bovenloop van de gekanaliseerde Hollandsche IJssel waar stichting Yselvaert dit jaar opnieuw is begonnen met rondvaarten, nu met nieuwe elektrische boten. Vorig seizoen moesten ze noodgedwongen overslaan omdat hun twee boten in een brand verloren waren gegaan. Ze hebben van de nood een deugd gemaakt en twee nieuwe boten laten ontwikkelen die beter en elektrisch zijn, zodat u rustig door de grachten van IJsselstein kunt varen en u de gids die meevaart goed kunt horen.

U maakt een rondje IJsselstein, langs monumenten, zoals een voormalig teenschillersschuur, de beide Sint-Nicolaaskerken, het voormalige kasteel IJsselstein, waarvan de vierkante traptoren een overblijfsel is en korenmolen De Windotter. Zoals vroeger stapt u bij de Overtoom over naar het andere deel van de gracht, waar een tweede boot van Yselvaert u verder brengt. Een zeer bijzondere manier om het rijke verleden van IJsselstein te ontdekken.

De vertrektijden zijn iedere zaterdag om 13.30, 14.30 en 15.30 uur en iedere zondag om 13.30 en 14.30 uur De rondvaarten worden gehouden tot en met 20 oktober en duren ongeveer 50 minuten.

U betaalt 5 euro p.p. en de kleintje tot 3 jaar mogen gratis mee. De opstapplaats is op de steiger tegenover Museum IJsselstein, dat museum mag u zeker niet missen bij een bezoek aan dit Middeleeuwse stadje. Het adres is Walkade 2-4.

Grachtenvaert met de Geelbuik in Oudewater

Maak kennis met de rijke historie en de monumentale panden van Oudewater, al varende door de grachten van het historische stadje en over de Hollandsche IJssel.

Per fluisterboot de ‘Geelbuik’ en een schipper die tevens uw gids aan boord is, kunt u vanaf het water genieten van de historie en het cultureel erfgoed en zich verwonderen over al het moois dat Oudewater te bieden heeft. De gids kan u ook verklappen waarom de boot Geelbuik heet.

De Grachtenvaert vertrekt vanaf de kade tegenover het TIP-kantoor in het centrum van het stadje, dat bekend is om zijn Heksenwaag en het Touwmuseum die u beide niet mag missen. De rondvaarten zijn tot 1 september van dinsdag tot en met zondag, in september van woensdag tot en met zondag en daarna tot en met 27 oktober van donderdag tot en met zondag. De vaartijd is 45 minuten. De Geelbuik vertrekt om 13.30, 14,30 en 15.30 uur en de kleintjes mogen gratis mee, kinderen van 4 tot en met 9 jaar betalen 3 euro en ouder 6 euro.

Rondvaarten met de trekschuit in Gouda

Reederij de IJsel van stichting Varend IJsselschip verzorgt in Gouda de rondvaarten met de trekschuiten Jan Salie en Jan Kordaat. De tocht volgt de historische vaarroute door de stad die vanaf de vroege middeleeuwen de enige verbinding vormde voor de handel tussen Vlaanderen en Hollandse steden. De tocht wordt begeleid door de schipper die historische wetenswaardigheden en anekdotes vertelt.

De vaartocht duurt zo’n anderhalf uur (afhankelijk van de passage van de vele fraaie bruggen). Ook hier mogen kleintjes gratis mee.

Kinderen vanaf 3 jaar tot en met 12 jaar betalen 5 euro, ouderen 10 euro. Het vertrek is donderdag tot en met zaterdag om 13.30 uur bij de steiger Oosthaven 12, afstappen in de Museumhaven. Om 15.30 uur vertrekt u vanaf de Museumhaven, Buurtje 1 en vaart u naar de Oosthaven. De afstand van de Oosthaven naar de Museumhaven is te voet enkele minuten. Er wordt tot half oktober gevaren..


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.