Nieuw! Kinderboek over Frederik Steenmuis in steenovens Hitland

Gepubliceerd op 14 augustus 2019 om 14:13

Anne Westenberg vertelde in 2016 in de steenovens het verhaal over Frederik Steenmuis tijdens het minifestival Verhalenvertellers, georganiseerd door stichting Steenovens Klein Hitland (SKH). Haar droom was om van dat verhaal een kinderboek te maken dat schooljeugd met ouders naar het rijksmonumenten trekt. De netto opbrengst is voor activiteiten van de stichting SKH. Ze sprak erover met haar collega en illustratrice Lizzy Nieuwenhuis en die was meteen enthousiast. Frederik wordt vanaf nu, als het aan Anne ligt, de mascotte van de steenovens. Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders, die verbetering van de toegankelijkheid van het erfgoed langs de rivier hoog in het vaandel heeft staan, maakte de uitgave mogelijk dankzij de Gemeente Zuidplas, die de helft van de productiekosten voor haar rekening nam. De rest kwam al snel van sponsors en uit voorverkoop. Auteur en grafisch vormgever Rob Stolk bewerkte de creatieve input van beide dames tot de kleurrijke pagina’s van een robuust kinderboek, met als titel Mijn naam is Frederik, Frederik Steenmuis. Het verhaal...

Stoere steenmuis

Het verhaal gaat over de belezen bosmuis Pietertje die tijdens een storm met een klap in de steenovens belandt. Hij verliest daarbij zijn geheugen, dus ook zijn naam en waar hij vandaan komt. Als hij bijkomt ziet hij allemaal onbekende dieren die hem argwanend opnemen. Wat moet die muis in hun steenovens? Als Pietertje dan verzint dat hij een steenmuis is (waarom zou hij anders bij de stenen muren zijn beland?) en zich Frederik noemt, naar de titel van een boek dat hij bij zich blijkt te hebben, vinden de steenovenbewoners hem eigenlijk wel stoer en wordt hij geaccepteerd.

De grap van het boek is dat Frederik trouwt en dat zijn zoon Pietertje dezelfde streken uithaalt als zijn vader. Weliswaar niet in het bos, maar in de steenovens. Het boek nodigt tenslotte kinderen uit om als ze in de steenovens zijn uit te kijken naar de familie Steenmuis.

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september om 16.00 uur is de feestelijke presentatie van het boek bij de steenovens op Klein Hitland. U kunt het ook daar kopen en laten signeren.

Tevens is er een kinderprogramma met als thema Vrienden van Frederik Steenmuis, waarvoor de vrijwilligers van stichting SKH al druk in touw zijn. Met de aankoop van het boek draagt u bij aan de activiteiten van stichting SKH, die er alles aan doet om het rijksmonumenten een duurzame toekomst te geven die het verleden recht doet. Daarnaast organiseert SKH activiteiten om het erfgoed in de belangstelling te zetten.!

De oplage is beperkt en een groot deel heeft al een bestemming gevonden. Het prachtig geïllustreerde kinder-/voorleesboek met 24 dikke pagina’s van 21 x 21 centimeter met een harde kaft, kost 15 euro.

Wilt u niet achter het net vissen, dan kunt het via onze webwinkel vast als cadeautje bestellen voor uw (klein-)kinderen, neefjes, nichtjes of voor de kinderen van uw vrienden of buren. Het boek wordt uiterlijk 14 september uitgeleverd.

Wilt u niet achter het net vissen, dan kunt het nu bestellen voor uw (klein-)kinderen of neefjes en nichtjes via onze webwinkel


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.