Replica’s van Romeinse schepen bij Museumwerf

Gepubliceerd op 2 augustus 2019 om 14:06

De schepen Per Mare ad Laurium en Fiducia zijn replica’s van de Romeinse schepen De Meern 1 en 6 die in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn werden gevonden. Ze gaan voor inspectie en reparatie naar de Museumwerf in Vreeswijk, Nieuwegein. Waar ze voorlopig nog even te zien zijn. Beide schepen zijn ooit gebouwd onder Dimitri Marangos en Liesbeth Bouwhuis, nu werkzaam bij de stichting Stadskraan, die de schepen ook nu onder hun hoede nemen. Stadskraan herbouwt een houten Middeleeuwse stadskraan op de Museumwerf.

De Meern 1 is het best bewaarde Romeinse schip ter wereld. Het vrachtschip werd vrijwel intact aangetroffen in 1997 en opgegraven in 2003. Het eikenhouten vrachtschip (25 x 2.6 meter) stamt vermoedelijk uit 200 en wordt nu tentoongesteld in Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn. De archeologische veldtekeningen inspireerden Marangos en Bouwhuis bij Stichting Bouwloods Utrecht tot de herbouw van het schip als archeologisch experiment en leer/werkproject. In 2005 ging de vier jaar durende herbouw van start. Bij de tewaterlating kreeg het de naam Per Mare ad Laurium.

De Meern 6 werd in 2008 gevonden. Dit schip is ook een belangrijke scheepsarcheologische vondst: de oudste punter ooit! Ook dit negen meter lange schip werd door leerlingen van Bouwloods gereconstrueerd. In 2012 kon dit schip tewater worden gelaten en werd het Fiducia gedoopt.

Culturele vaartochten

Beide schepen hebben uit praktische overwegingen elektrische voortstuwing gekregen. In Woerden voeren ze onder de Stichting Romeins Schip Woerden met groepen passagiers. De belangstelling hiervoor was groot. Bij gebrek aan gekwalificeerde vrijwilligers moesten de tochten echter worden gestaakt. Nu wordt gezocht naar een nieuwe locatie voor culturele vaartochten in en rond Utrecht.

Schouwspel

Aan de Romeinse schepen moet vermoedelijk het nodige worden gerepareerd. Deze werkzaamheden worden onder leiding van hun oude bouwmeester Marangos uitgevoerd door leerlingen van de Stadskraan, in samenwerking met timmerlieden van de Museumwerf. Dit is een leerzame klus voor de leerlingen en een mooie samenwerking tussen de Museumwerf Vreeswijk en de Stadskraan. Voor het publiek is dit een unieke kans deze bijzondere werkzaamheden op de voet te volgen. Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.