Ark van Noach bij Stormpolder mogelijk naar Israël

Gepubliceerd op 30 juli 2019 om 13:55

Er komt een eind aan het verblijf van de zogenaamde Ark van Noach van 119 meter, 30 meter breed en 23 meter hoog aan de kade van IHC aan de Nieuwe Maas niet ver van de monding van de Hollandsche IJssel. Aan boord zijn twee amfitheaters en veel replica’s van beesten te vinden die volgens het Bijbelverhaal aan boord waren tijdens de Zondvloed. Het avontuur van deze Bijbelse expositie begon in 2012 in Rotterdam en Dordrecht en trok 280.000 bezoekers. Het eindigde in in 2016 Krimpen na vergeefse poging de ark naar Rio de Janeiro te verkassen. Door geldgebrek kon de bedenker en eigenaar van het project Johan Huibers, niet de verplichte keuringen betalen die nodig zijn om publiek in Krimpen aan den IJssel naast de Waterbushalte in Stormpolder veilig te mogen ontvangen. Vorig jaar probeerde de eigenaar het drijvende gevaarte nog aan Houston te verkopen, maar dat mislukte, omdat geen bedrijf het aandurfde om het ding de Atlantische Oceaan over te brengen.

De grenenhouten ark, gebouwd op 12 aan elkaar gelaste duwbakken, kan inmiddels wel een opknapbeurt gebruiken. Volgens de ondernemer uit Broek op Langedijk, die ooit al zijn onroerend goed verkocht om dit project te financieren, is Hadera in Israël nu in beeld als nieuwe bestemming voor zijn project. Waarschijnlijk vertrekt de ark dan met stille trom, want een afscheidsfeestje zit er vanwege de veiligheid niet in. De overheid is bang dat bezoeker er letterlijk tussen het wal en schip belanden. Het zal dan op een transportschip naar Israël moeten worden vervoerd.

Dat het markante vaartuig van de Krimpense kade verdwijnt, wordt niet betreurd door de huurders van het kantoor van de voormalige Hollandiawerf, omdat het ding hen nu het uitzicht over de skyline van Rotterdam ontneemt.

Aannemer Johan Huibers begon zijn evangelisatiemissie in 2007 met de bouw van een kleinere ‘Ark van Johan’, van 70 meter lang.

Drie jaar later verkocht hij die aan Aad Peters om vervolgens de grote ark te bouwen.

De kleine ark kwam vorig jaar in opspraak toen het tijdens een storm lossloeg in de haven van Urk en twaalf pleziervaartuigen plette.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.