Ninouk Vermeer van Zuid-Hollands Landschap: ‘Oeververbinding bedreiging voor schaarse groen’

Gepubliceerd op 15 juli 2019 om 18:57

Ook Stichting Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) en Stichting Het Huys ten Donck (HTD) willen geen oeverbinding tussen Ridderkerk en Krimpenerwaard. Ze wijzen de Oost-oost-variant af omdat het een bedreiging vormt voor de aanwezige natuur en erfgoed. Ze pleiten voor de binnenstedelijke Oost-variant tussen de Rotterdamse wijken De Esch en Feyenoord City. Ze wijzen op de natuur van eiland De Zaag in de Nieuwe Maas, waar bevers zich vestigden na de operatie van Rijkswaterstaat die het gebied in een vloedbos veranderde. Hoewel er een rivier tussen ligt, zijn de Donckse Velden in IJsselmonde met een van de drie laatste grienden in Europa en buitenplaats Het Huys ten Donck  en De Zaag ecologisch en historisch gezien aan elkaar verbonden. Volgens Catharina Groeninx van Zoelen, directeur van de stichting die het landgoed beheert, hoorde De Zaag vroeger bij het landgoed maar werd het door de stroming naar de overkant geduwd. Ninouk Vermeer, regiohoofd van ZHL: “Het gaat om ‘stapstenen’ die je moet zien te behouden. Niet alleen voor de biodiversiteit, maar ook om dit verstedelijkte gebied leefbaar te houden voor de mensen die hier wonen. Die hebben rust en ruimte nodig. We doen er dan ook alles aan om ze te beschermen. En daarom trekken we samen op.” 

Op De Zaag zijn nieuwe wandelpaden aangelegd, bruggetjes geplaatst en picknickplekken gerealiseerd. Om vogels beter te spotten staat er een vogelkijkscherm. De veertien meter hoge uitkijktoren (in de vorm van een beverburcht) biedt uitzicht op het natuurgebied én de skyline van Rotterdam. Geulen zijn gegraven en uitgediept om de werking van eb en vloed op De Zaag sterker te maken en er meer waterberging plaats kan vinden. Natuurontwikkeling is goed voor de biodiversiteit. Zo groeien er zeldzame zomerklokjes.

“Een oeververbinding zal de natuurbeleving hier ernstig aantasten. De achterliggende polder tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel is eveneens erg waardevol. In het voorjaar broeden hier talloze weidevogels zoals grutto en kievit. Met een brug en bijbehorende weg die deze polder zal doorkruisen, ben je dit agrarisch weidegebied en al die weidevogels in één keer kwijt”, meent Vermeer. 

Aan de andere kant van het water is de impact van een brug eveneens groot. De beoogde verbinding loopt vlak langs Het Huys ten Donck, een meer dan vier eeuwen oude buitenplaats in Ridderkerk. De gehele buitenplaats - inclusief het prachtige hoofdgebouw Het Huys ten Donck met zijn bijgebouwen, monumentale tuinornamenten en het in Engelse stijl aangelegde Landschapspark - was een van de eerste Rijksmonumenten in Nederland. Het ligt tussen de Donckse Velden: natuur- en recreatiegebieden. Buitendijks ligt op de buitenplaats een van de drie laatste grienden in Europa die aan natuurlijke getijden onderhevig zijn: de Donckse Grienden met uitzonderlijke flora en fauna. “Het gaat om de laatste aaneengesloten stukjes groen in deze omgeving, en de enige oorspronkelijke buitenplaats in de gehele regio”, weet Groeninx van Zoelen, die er zelfwoont.  “De rust en het weidse open landschap zal onherstelbaar worden vernietigd. Dat zou eeuwig zonde zijn. Wij doen al zoveel jaren ons uiterste best om de buitenplaats en de omliggende Donckse Velden, dat wij als onderdeel van het geheel zien, te beschermen en ook toekomstbestendig en steeds aantrekkelijker voor bezoekers te maken. Met zo’n weg op een paar honderd meter afstand komt ook bedrijvigheid en is deze laatste rustige plek voorgoed verdwenen.”


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.