Zwemmen bij sluizen, bruggen en gemalen levensgevaarlijk

Gepubliceerd op 30 juni 2019 om 14:33

Het waterschap waarschuwt voor de risico’s van zwemmen bij bruggen, sluizen en gemalen. Zwemmen kan daar levensgevaarlijk zijn bijvoorbeeld door draaikolken, onverwachte stromingen en ongelijke bodems, zoals bijvoorbeeld bij de Snelle Sluis in Moordrecht. Dit is levensgevaarlijk, want onderin de sluisdeuren zitten twee schuifluiken om water vanuit de Hollandse IJssel de Ringvaart in te laten stromen. Die schuifluiken werken automatisch, waardoor ze op onverwachte momenten open- en dichtgaan. De stroming die dan ontstaat, kan zwemmers naar beneden trekken en die kunnen onderwater klem komt te zitten in het rooster van zo’n schuifluik.

In de Hollandsche IJssel is zwemmen verboden. Ook Rijkswaterstaat waarschuwt voor de risico’s van zwemmen in rivieren en kanalen en het gevaar van springen of duiken van bruggen. In vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens geldt een zwemverbod. Mensen die daar tóch zwemmen of in het water springen, riskeren een boete van 140 euro.

Veilig zwemmen in natuurwater

Wie verkoeling zoekt in open water kan de gratis zwemwater-app gebruiken voor een veilige zwemplek in de buurt. De app en de website van zwemwater.nl geeft actuele informatie over honderden officieel aangewezen buitenzwemlocaties in Nederland. Download zwemwater-app in de Appstore (iOS) of de Playstore (Android).


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.