‘Nieuwe oeververbinding Oost-Oost maakt files op N210 alleen maar langer’

Gepubliceerd op 20 juni 2019 om 14:36

De oeververbinding, die de Brienenoordbrug moet ontlasten, houdt de gemoederen flink bezig. Het MIRT-onderzoek moet 18 juli zijn afgerond en dan moet het besluit vallen waar die verbinding komt. Het gaat er niet alleen over waar de brug wel wenselijk is, maar ook over waar die niet wenselijk is. En of de verbinding Ridderkerk-Krimpen aan de Lek wel bijdraagt aan een oplossing voor het Algerainfarct, hebben zelfs onafhankelijk van elkaar werkende onderzoeksbureaus verschillende meningen.

Terwijl wethouder Ria Broere van Krimpenerwaard erop rekent dat er oplossingen komen die niemand voor mogelijk houdt voor de betere doorstroming via de flessenhals Algerabrug, stelt de Natuur en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) dat de files op de N210, de zogenaamde Algeracorridor, alleen maar langer worden door de Oost-Oost-oeververbinding tussen Krimpen aan de Lek en Ridderkerk.

De NVWK roept de gemeenten en ondernemers daarom op om het alternatieve plan dat zij hebben uit te werken. Dat is een extra brug over de Hollandsche IJssel ter hoogte van Stormpolder, waar verkeer overheen kan worden geleid, als de Algerabrug open moet en omgekeerd: het is korter, goedkoper voor verkeer en aantrekkelijker voor de scheepvaart. Vergelijkbaar dus met de situatie bij de Julianasluizen in Gouda, daar is weinig oponthoud als een schip passeert. Deze oplossing maakt bovendien de bouw van vele woningen in de Krimpenerwaard overbodig, stelt de NVWK, waardoor de milieuschade minder is.

Verschillende aannames en conclusies

Onderzoeksbureaus die de verkeersdruk hebben doorgerekend, komen tot verschillende conclusies. Wethouder Broere hanteert de cijfers van de door de gemeente ingeschakelde deskundigen en bestrijdt andersluidende conclusies van twee onafhankelijke onderzoeksbureaus die volgens haar van aannames zijn uitgegaan die niet kloppen.

Bewoners willen meer overlegtijd

Intussen roert ook Bewoners-Organisatie-coalitie (BOC) zich met een petitie aan de Commissie Infrastructuur & Waterstaat (CIW). De BOC verzoekt om uitstel van de beslissing over de plek van de oeververbinding. Ze vindt dat er onvoldoende tijd is geweest om de betrokken omwonenden te betrekken bij het besluit. Ze doen beroep op de Code Maatschappelijke Participatie, waarin staat dat bewoners het recht hebben om gehoord te worden.

De sfeer tussen de voor- en tegenstanders lijkt steeds grimmiger te worden. Als de CIW de bevindingen op een rijtje heeft, weten we over vier weken waar Rijkswaterstaat de oeververbinding gaat maken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.