Ontwikkelingen steenovens los van nieuwe cultuurnota

Gepubliceerd op 20 juni 2019 om 14:35

De raad van gemeente Zuidplas was woensdag 19 juni blij met de nieuwe nota die de komende jaren de leidraad wordt voor het cultuurbeleid. De visie was tot stand gekomen met inbreng van de culturele partijen. Wethouder Jan Verbeek moet nu op zoek naar op zoek naar een aanjager voor de uitvoering van de culturele projecten. Of dat een beroepskracht moet zijn of een vrijwilliger(sorganisatie) moet nog blijken. Veel geld is niet beschikbaar, want veel gaat naar de grootste subsidievragers: de bibliotheek en de muziekschool. Opmerkelijk is dat de ontwikkeling van het gemeentelijk eigendom, rijksmonument steenovens Klein Hitland aan de Hollandsche IJssel, dat als parel wordt gezien, als het gaat over toeristisch/recreatieve aantrekkingskracht, niet is meegenomen in de beleidsvisie. Dit ziet de wethouder als een aparte uitdaging. Hij heeft aangekondigd hiervoor met een apart plan te komen dat los staat van de beleidsnota.

Zaterdag benefietfestival in steenovens

De Stichting Steenovens Klein Hitland (SSKH) die het terziele gegane plan van Project Hollandsche IJssel Meetingpoint steunde om er een ecomuseum met horecavoorzieningen te maken, doet inmiddels al vijf jaar haar best om de belangstelling voor de steenovens niet verloren te laten gaan.

Zaterdagavond 22 juni is er van 20.30-22.30 uur een avondvullend benefiet-programma georganiseerd ter gelegenheid van het eerste lustrum van SSKH. Een vijfmans allround coverband uit Rotterdam, die zich vernoemde naar Tom Waits album, New Coat of Paint, speelt veelkleurige popmuziek, Het Capelse Jongerentheater Quint zingt en danst een stuk uit De Bokkenrijder. Johan Knoester vertelt een lokaal verhaal. Componist Augusto Meijer verzorgt een elektronische soundexperience. Feniksspirit geeft een demonstratie vuurspuwen en er zijn foto-shoots mogelijk op bijzondere locaties. De entree is slechts 2 euro. Parkeren kan aan de Groenendijk.

Meer informatie www.facebook.com/groups/Stichting SteenovensKleinHitland. De installatie van stichtingsvoorzitter Theo de Vlaming is te zien in een van de ovens. Dit verbeeldt de onlangs verloren gegane populieren langs de Hitlandselaan. De foto is genomen vanaf de dijk.


«   »