Controle op Noord-Holland Gouda kaas intensiever

Gepubliceerd op 19 juni 2019 om 14:28

De eerste melding van Goudse kaas die verhandeld werd op de Goudse markt is van 1184. Geen andere kaas ter wereld werd eerder benoemd. De Goudse kaas hoeft nu niet meer uit de Goudse regio te komen. Leg dat een buitenlander maar eens uit: Goudse kaas van Friesland Campina die voldoet aan de specifieke eisen voor de beschermde Noord-Hollandse oorsprongsbenaming (BOB) en een rood zegel draagt, omdat het voldoet aan de Noord-Hollandse landbouwkwaliteitsvoorschriften voor Goudse kaas die uitsluitend is gemaakt van koemelk van melkveebedrijven in Noord-Holland.

Goudse kaas wordt zelfs geproduceerd in Polen en België. Toch is dat werkellijk allemaal Goudse kaas. De kaas met het rode zegel (Noord-Hollandse BOB) is sinds de jaren 90 van de vorige eeuw onder de merknaam Noord-Hollandse Gouda beschermd. Het merk Goudse kaas niet. Goudse kaas is kaas die gemaakt wordt op de Goudse manier, waarvan de vorm en soortnaam niet is beschermd. De kaas hoeft daarom niet alleen in Zuid-Holland rond Gouda te worden gemaakt. De kaasnaam Gouda Holland is overigens wel beschermd, net als Boerenkaas. Deze mogen alleen in Nederland worden gemaakt van Nederlandse koeienmelk.

De aanleiding van dit artikel is het bericht dat de controle op de Noord-Hollandse Gouda teruggebracht wordt op het intensievere niveau van voor 2006. Afhankelijk van de jaarproductie, worden weer tot 600 monsters per kaasbereider per jaar genomen. In 2006 werden de landbouwkwaliteitsvoorschriften op Noord-Holland Gouda in goed vertrouwen opgeheven. Hiervoor in de plaats kwam een vrijwillig programma van bemonstering en onderzoek, waarin maandelijks ondermeer de samenstelling van de kaas wordt gecontroleerd. Dit vrijwillige programma diende als basis voor de afgifte van exportcertificaten bij zuivelproducten.

Na afstemming met de productdossierhouder en de kaasbereiders (met name FrieslandCampina en Cono) werd vorig jaar besloten om de controle conform de regels van voor 2006 opnieuw in te stellen. Kennelijk is dat nodig in het Noord-Hollandse, waar ze meer kaas eten van het maken van palingpop, dan van Goudse kaas.

Laat ze overal maar lekker rommelen en trek je niets aan van de benaming Goudse kaas. Koop gewoon Goudse kaas direct van de boerderijen uit de Goudse regio of van kaasmakers uit Bodegraven of Woerden, dan weet je zeker dat het goed is. Liefst natuurlijk op de markt of in de zuivelwinkel, waar u eerst kan proeven, voordat u koopt.

Boerenkaas (dat wil zeggen kaas die op een authentieke kaasboerderij is geproduceerd) krijgt altijd een keurmerk in diamantvorm en de kaas uit een zuivelfabriek heeft een ronde stempel.


«   »