Ambitieuze tentoonstelling in Museum Gouda

Gepubliceerd op 6 juni 2019 om 14:21

Het Rijksmuseum en vijf stadsmusea in Nederland organiseren tot en met 2025 een ambitieuze reeks reizende tentoonstellingen. Het zijn het Stedelijk Museum Zutphen, het Westfries Museum in Hoorn, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen en Museum Gouda. De ‘Vier Elementen’ tentoonstellingsreeks loopt tot en met 2025. Lage Landen, Gouda is van 23 juni tot 27 oktober aan de beurt. 

In de tentoonstellingen Lage Landen, Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren onderzoeken de vijf musea in dit acht jaar durende project de identiteit van Nederland aan de hand van de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur.

De focus van Lage Landen ligt op aarde. De ruime selectie van 40 werken uit het Rijksmuseum wordt per museum aangevuld met eigen collectie, waardoor elke tentoonstelling een eigen kleuring krijgt. Hiernaast wordt voor elke aflevering aan een gerenommeerde auteur en een hedendaagse kunstenaar of ontwerper gevraagd invulling te geven aan het thema.

Voor Lage Landen schrijft Paul Schnabel een prikkelend essay voor de rijk geïllustreerde tentoonstellingscatalogus met als titel: Hoe eigenaardig is Nederland? Design duo AtelierNL gaat de identiteit en historie van elke regio duiden aan de hand van bodemschatten, flora en fauna.  

Elk museum organiseert een programma van nevenactiviteiten rondom de reizende tentoonstelling. Voor meer informatie over Lage Landen, de tentoonstellingsreeks en het programma van elk museum is een aparte website opgezet: schattenuithetrijks.nl.

Dit schilderij van Willem Maris is een van de getoonde werken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.