Opening expo Van Vrijstad tot Vrijheid in kunst en samenleving: Vrijplaats bij MIJ

Gepubliceerd op 5 juni 2019 om 14:17

Museum IJsselstein aan de Walkade 4 heeft opnieuw een bijzondere expo in petto met spannende satellietlocaties in de binnenstad van IJsselstein. Deze start zaterdag 8 juni met de opening om 15.00 uur en duurt tot tot en met 13 oktober. Wat is de betekenis van vrijplaats vandaag de dag? Wat houdt vrijheid in? Vanaf september gaat een uitgebreid programma van start dat zich richt op vrijplaats en vrijheid met ondermeer een filmprogramma, dialoogdiners, een schrijversresidentie en verschillende andere activiteiten waarin ontmoeting en beleving de nadruk hebben. Museum IJsselstein heeft zowel in het museum als in de binnenstad ruimtes gecreëerd waar kunstenaars vanuit de energie van de vrijplaats kunnen werken: tegen de stroom in en speels. Zo ontstaan alternatieve visies voor de stad en samenleving, met verrassing en humor.

Een vrijplaats is historisch gezien een plek waar men vrij was van gerechtelijke vervolging. Ook in de huidige tijd is het begrip relevant. Het is een plaats waar iets mag dat elders niet mag. Een vrijplaats ontstaat bij de gratie van frictie. Het gaat om een minderheid die schuurt tegen het grote geheel. Het begrip ‘plaats’ is een belangrijk onderdeel van het begrip. Het is een werkelijke plek, een afgebakend gebied. Een vrijplaats kan een plek van hoop, creativiteit, anarchie en nieuwe energie zijn. Museum IJsselstein heeft zowel in het museum als in de binnenstad ruimtes gecreëerd waar kunstenaars vanuit de energie van de vrijplaats kunnen werken: tegen de stroom in en speels. Zo ontstaan alternatieve visies voor de stad en samenleving, met verrassing en humor.

Wie de opening wil bjiwonen, kan zich aanmelden via www.museumijsselstein.nl 

Deelnemende kunstenaars
Atelier Van Lieshout, Frank Koolen & Kasper Jacobs, Johan Grimonprez, Hito Steyerl, Rob Voerman, Leonard van Munster, David Bernstein, Manon van Hoeckel, Ursula Jernberg, Merapi Obermayer, Su Tomesen, Rogeria Burgers, Henk Wijnen, sven signe den hartogh, Jonas Wijtenburg en Fedor van Rossem.

Su Tomesen, Street Vendors, 2018 (Foto MIJ)

Satelietlokaties

In en rond de Kasteeltoren is werk van Atelier Van Lieshout te zien, op de zolder van het Historisch Stadhuis installaties van Jonas Wijtenburg. Andere locaties: Coal.2 (Henk Wijnen), De Waag (Frank Koolen & Kasper Jacobs), Leonard van Munster plaatst een installatie aan de gracht tegenover het museum. Bibliotheek Lek & IJssel (Merapi Obermayer) en diverse winkelpanden waar onder Kerkstraat 18 (Lord Shop) en de Utrechtsestraat 37-39 (HUBO) waar pop-up expo's van respectievelijk Frank Koolen & Kasper Jacobs en Su Tomesen verschijnen. In de loop van de expositie zullen andere panden volgen.


«   »