Donderdag Goudsekaaskeuring voor Cheese Award

Gepubliceerd op 2 juni 2019 om 18:16

Tijdens de traditionele kaasmarkt vindt 6 juni donderdag van 10.00-13.00 uur de smaakkeuring voor de Gouda Cheese Awards 2019 plaats tijdens de reguliere kaasmarkt. De voorrondes zijn in het Centrum voor Smaakonderzoek in Wageningen, maar de finalekeuringen, met ondermeer de bekende culinair journaliste Janny van der Heijden (foto)  in de jury, vinden en plein public plaats tussen handjeklappende kopers en verkopers op de kaasmarkt. Bezoekers mogen natuurlijk meeproeven. Het gaat om de Goudse jong belegen 48+ en de Goudse belegen light. Winnende kazen mogen het hele jaar het predikaat 'de lekkerste kaas' dragen. De prijs wordt uitgereikt door Frau Antje, het gezicht van de Goudse kaas in het buitenland en de Ere Waegemeester van Gouda burgemeester Mirjam Salet.

Internationale promotie

Kaas is onlosmakelijk verbonden met het Groene Hart. De vier Groene Hartgemeenten Gouda, Woerden, Krimpenerwaard en Bodegraven-Reeuwijk promoten het gebied als Cheese Valley, omdat de grootste kaasbedrijven in deze regio zijn gevestigd. Hier rijpt maar liefst 20 miljoen kilo goudgele kaas voordat het terecht komt bij de afnemers.

Journalisten uit heel Europa maken kennis van 5, 6 en 7 juli kennis met de Cheese Valley. De persreis is een onderdeel van de ontwikkeling van de Dutch Food & Cuisine lijn van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen om internationale aandacht te genereren voor het gele goud in deze regio. Nu is het thema "Gouda Cheese Awards", een nieuwe traditie van objectieve Nederlandse smaakkeuring van kaas die internationaal bekend staat als Goudse kaas.

De journalisten bezoeken ondermeer Boska Holland (Bodegraven) en Kaasboerderij de Twee Hoeven (Haastrecht). Ze krijgen een rondvaart en wandeling door de binnenstad van Woerden en brengen daar een bezoek aan de Cheese Experience in het Kaaspakhuis. 


 »