Kiel eerste historische trekschuit wordt 15 mei gelegd

Gepubliceerd op 1 april 2019 om 12:05

Op 15 mei wordt in Maassluis de kiel gelegd van de trekschuit ‘Den eerste Snik’ bij de Historische Scheepswerf ‘Zorg en Vlijt’ in Maassluis door wethouder Corine Bronsveld-Snoep. Scheepsbouwer Peter Schouten uit Kortenhoef gaat dit in de komende twee jaar bouwen in een project met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

In Museum Maassluis werd een scheepsmodel van een trekschuit voor passagiersvervoer aangetroffen, alsmede een uitvoerig boekwerk van en over trekvaarten en trekschuiten. Hierin wordt melding gemaakt van de Maassluise scheepsbouwer Leendert Hoogendam (1696-1743). Hoogendam bouwde op zijn hier in Maassluis gelegen werf 19 trekschuiten van het type Snik. In het Scheepvaart Museum Amsterdam werden de door Hoogendam handgeschreven beschrijvingen van de bouw aangetroffen. In het Maritiem Museum Rotterdam werden de bouwtekeningen van trekschuiten voor passagiersvervoer gevonden. Beide bronnen vormen de basis voor de definitieve tekeningen.

Geen historisch verantwoorde trekvaart zonder authentieke trekschuit door een paard getrokken! En wat is er mooier dan de oorspronkelijke route te varen, die volgens dienstregeling vanuit Maassluis (nabij de markt) naar Delft vertrok. Deze historie is aan de hand van tekeningen en foto’s te bewonderen in het infocentrum vanaf 15 mei 2019. Tevens wordt uitgebreid aandacht besteed aan de landelijke provinciale projecten om de oorspronkelijke trekvaartroutes in ere te herstellen. De stichting ‘Zorg en Vlijt’ is vanaf begin 2015 lid van de Erfgoedtafel “Trekvaarten”, Provincie Zuid-Holland.

Op de werf kan tevens een workshop modelbouwen van de trekschuit worden gevolgd. Zorg en Vlijt heeft bij de bouwlocatie een informatiecentrum met museale functieingericht.  Met de Historische scheepswerf ‘Zorg en Vlijt’ en de bouw van ‘Den eerste Snik’ heeft Maassluis er een (toeristische) trekpleister bij, die de stad (inter)nationaal verder op de kaart zal zetten!

Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders wil in de nabije toekomst graag deze schuit of een toekomstig zusterschip inzetten voor de trekvaart op de Hollandsche IJssel.

Historische Scheepswerf ‘Zorg en Vlijt’ | P.J. Troelstraweg 2, Maassluis

Meer informaartie: Hetty Baart – pr@historischewerf.nl - 0631063204


 »