Vestingsteden van Goud

Gepubliceerd op 16 maart 2019 om 13:10

Jan van Es en Bernt Feis van de stichting Oude Hollandse Waterlinie stelden een uitgebreide wandelgids voor de Hollandse Waterlinie samen waarin ook de Hollandsche IJssel wordt aangedaan. Vestingsteden van Goud is een cultureel recreatieve wandelgids met fraaie wandelroutes, leuke culturele tips, veel historische achtergrond en informatie over musea, kerken en andere bezienswaardigheden. Rode draad is het verhaal van stadhouder prins Willem III van Oranje, die in het Rampjaar 1672 per paard het waterliniegebied doorkruiste. Dankzij hem werd een groot deel onder water gezet om het aanstormende Franse leger tegen te houden. Zo werd de Republiek gered.

Dit alles speelde zich af in de Gouden Eeuw. Daarom krijgen belangrijke gebouwen uit die Gouden Eeuw veel aandacht, zoals stadhuizen en kerken, maar ook bijvoorbeeld een weeshuis en een zakkendragershuisje.

In het boek zijn van alle vestingsteden waterlinie-ommetjes opgenomen. Waaronder die in Montfoort en Oudewater aan de Hollandsche IJssel, maar ook Muiden en het Muiderslot, Naarden, Weesp, Nieuwersluis, Woerden en Fort Wierickerschans, Schoonhoven, Nieuwpoort, Leerdam, Gorinchem en Woudrichem met Slot Loevestein.

Van elke wandelroute is een kaart. Verder zijn het waterliniepad Muiden-Gorinchem voor lange afstandswandelaars opgenomen en routes langs vergeten slagvelden, zoals de Rampjaarroute.

Het boek telt 144 pagina’s, bevat meer dan 230 illustraties (foto’s gravures en kaarten) en kost € 14,95 excl. verzendkosten.

Bestellen »

 


«   »