Kinder(voor)leesboek speelt zich af in de steenovens langs de Hollandsche IJssel

Gepubliceerd op 1 maart 2019 om 11:40

Er komt een nieuw kinder(voor)leesboek dat zich afspeelt in het rijksmonument Steenovens Klein Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel. Anne Westenberg (foto) vertelde dit verhaal tijdens de literaire bijeenkomst Verhalenvertellers dat in 2016 in de steenovens werd georganiseerd. De prachtige illustraties zijn van Lizzy Nieuwenhuis, Rob Stolk doet de grafische vormgeving. De opbrengst van verkoop is voor de stichting Steenovens Klein Hitland, die zich hard maakt om het rijksmonument in de belangstelling te zetten.

Het verhaal gaat over de slimme bosmuis Pietertje. Door een storm belandt hij met een klap in de steenovens, waardoor hij geheugenverlies krijgt. Onder druk van de argwanende dieren die er wonen, kiest hij een nieuwe identiteit en de nieuwe naam Frederik Steenmuis, waarna hij wordt geaccepteerd en er kan blijven wonen.

Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders, die zich inzet voor het beter toegankelijk maken van erfgoed langs de rivier, staat achter dit initiatief en helpt bij het zoeken van fondsen om de uitgave er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien. Hoe jonger kinderen worden betrokken bij erfgoed, hoe meer het belang van het behoud ervan maatschappelijk inbedt. Maar het verhaal is zo boeiend, dat ook volwassenen het met plezier zullen lezen.

Bedrijven, instanties die financieel willen bijdragen aan de productiekosten, worden in de credits vermeld. Particulieren die voorinschrijven krijgen een gesigneerd exemplaar. Ze kunnen zich melden via contact@hollandscheijsselaltijdanders.nl.

Het is de bedoeling dat het boek – dat de titel Mijn naam is Frederik, Frederik Steenmuis krijgt – nog voor de zomervakantie wordt uitgegeven, zodat de  scholen die het boek gratis krijgen, er volgend schooljaar al mee kunnen werken. Het wordt 21 x 21 centimeter groot, bestaat uit veel kleurenillustraties, krijgt een harde kaft en zal in de (web)winkels 16,90 euro gaan kosten.


«   »