Rondleiding bij rioolwaterzuivering bij Klaphek

Gepubliceerd op 22 februari 2019 om 16:07

Zaterdag 9 maart is de rioolwaterzuivering (rwzi) van Nieuwegein en IJsselstein bij Klaphek, waar de Hollandsche IJssel in verbinding stond met de Lek, open voor publiek. Maak kennis met de wondere wereld van de bacteriën die het vuile afvalwater weer schoon maken, wandel mee met de excursie over de Lekdijk, beklim de spectaculaire NAP-klimwand of doe het plastic soep-snorkelspel!. Tussen 11.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom op de zuivering aan het Klaphek 1 in IJsselstein/Nieuwegein. En passant ontmoet u de tien politieke partijen die meedoen aan de Waterschapsverkiezingen op 20 maart. De rondleidingen zijn geschikt voor iedereen die goed ter been is.

Tijdens een rondleiding ontdekt u hoe belangrijk het is dat ons afvalwater wordt schoongemaakt en hoe dat in zijn werk gaat. Alle energie komt uit de resten die met het afvalwater meekomen, waardoor de zuivering is geheel energieneutraal zijn werk kan doen.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze onder NAP, dus onder het niveau van de zeespiegel, wonen. En als de Lekdijk doorbreekt, houden veel inwoners in het gebied van het waterschap geen droge voeten. Dat geldt ook voor de inwoners van Nieuwegein en IJsselstein. Hoe hoog komt het water bij u in de straat te staan? Bekijk het op de computer en ervaar het op de NAP-klimwand waar oudere kinderen ‘gezekerd’ kunnen klimmen. De jongsten kunnen zich uitleven bij de aquaplaytafel. En alle leeftijden kunnen het plastic soepsnorkelspel spelen en microplastics ontdekken onder de microscoop.

Ontdek de geheimen van de Lekdijk
U kunt om 12.00 en 14.00 uur ook mee op wandelexcursie (ca 2,5 km) langs de Lekdijk. Gids Claudia van Ackooij vertelt u over veiligheid en het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk, het belang van een goede grasmat op de dijk en over (de historie van) de dijkbewaking. Wat gebeurt er bij hoogwater, wat doet het waterschap dan en hoe hoog komt het water bij een grote overstroming? Er kunnen maximaal 30 mensen per keer mee. Laarzen of waterdichte wandelschoenen zijn onmisbaar.

Bron: digitale Stad Nieuwegein

 


«   »