Poelmann ambassadeur van trekvaart Hollandsche IJssel

Gepubliceerd op 15 februari 2019 om 17:40

Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders heeft Patrick Poelmann bereid gevonden ambassadeur te worden van de trekvaart op de Hollandsche IJssel. Dit doet hij graag, omdat zijn hart ligt bij authentieke scheepvaart. Al in 1995 werd hij als reclameman promotor van het idee om de Clipper Stad Amsterdam te bouwen om die tijdens Sail de stad Amsterdam te laten vertegenwoordigen. Toen de financiering door gemeente Amsterdam en uitzendorganisatie Randstad rond was, werd Poelmann namens die investeerders benoemd tot directeur van Rederij Clipper Stad Amsterdam die de bouw en exploitatie van het schip op zich nam. De Amsterdamse Damen Oranjewerf bouwde het casco van de driemaster die bij Het Scheepvaartmuseum werd afgebouwd in een werkervaringsproject voor jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Op 1 juni 2000 werd het gedoopt en tijdens de daaropvolgende Sail-events kon het als vlaggenschip meevaren. Het schip wordt nu verhuurd voor luxe cruises naar ondermeer de Caraïben. Deze clipper, die overigens van alle moderne gemakken is voorzien, werd ook gebruikt voor 35-delige documentaire Beagle: in het kielzog van Darwin, die in 2009 door VPRO werd uitgezonden.

Poelmann (65) nam in 2003 afscheid van Rederij Clipper Stad Amsterdam om namens D66 gedeputeerde te worden van Noord-Holland. In 2007 werd hij benoemd tot dijkgraaf van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, waar hij in september van dit jaar stopt. Hij kent daardoor de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel waar de trekvaarten plaatsvinden op zijn duimpje. De stichting Varend IJsselschip dat de trekvaarten als enige kan exploiteren, is blij met de nieuwe ambassadeur en hoopt dat de procedures die worden doorlopen door zijn inzet kunnen worden versneld, zodat er snel volgens dienstregeling gevaren kan worden tussen Hekendorp en Oudewater en tussen Marnemoende in IJsselstein en kern IJsselstein. Ook dat hij eraan kan bijdragen dat er snel een echte houten trekschuit in de vaart kan komen, want Stichting Varend IJsselschip hoopt het de beschikking te krijgen over een replica van een origineel houten exemplaar die in Maassluis ambachtelijk wordt gebouwd. Hiermee is zo’n drie ton gemoeid.

Dit jaar nog geen trekvaart in IJsselstein

Zoals het er nu naar uitziet, zal de trekvaart in IJsselstein dit jaar nog niet komen. Het waterschap is deze zomer nog druk doende met de beschoeiingen en het herstel van de jaagpaden. Dit laatste moet worden uitgevoerd op het traject waar gejaagd moet worden langs de IJsseldijk Zuid tussen Jachthaven Marnemoende en Caravanpark De Voormolen. Dit moet zo gebeuren dat er een paard over kan lopen, want daar is het wandelpad niet geschikt voor. De ijzeren trekschuit die voor dit traject ingezet zou worden, zal dit seizoen daarom nog steeds dienst doen als rondvaartboot in Gouda.

Op zoek naar vrijwlligers

De reder wil dit jaar wel al op zoek naar vrijwilligers uit de regio die het leuk vinden om te helpen om de trekvaart terug te brengen in het Utrechtse landschap. Die kunnen als het doorgaat dit vaarseizoen tussen Oudewater en Hekendorp kennismaken met deze bijzondere vorm van passagiersvervoer.


«   »