Coƶperatie maakt netwerk met Dobberhuisjes voor Meerdaags Varen op Hollandse Plassen

Gepubliceerd op 22 december 2018 om 09:20

De coöperatie Uniek Slapen op de Hollandse Plassen (USHP) heeft een ecologische oplossing voor mensen die een meerdaagse tocht willen maken met hun sloep: ronde autarktische woonarkjes voorzien van alle gemakken, inclusief kamers, badkamer en keuken. Ieder Dobberhuisje genereert zijn eigen energie met zonnepanelen en een zonneboiler, waardoor ze midden in de natuur in de plassen kunnen worden verankerd. Op 13 december werd het eerste Dobberhuisje geopend door gedeputeerde Han Weber. Dit ligt bij Zoet Water in Nieuwkoop. Het toilet van het Dobberhuis heeft een vermaler en pomp die het afvalwater naar een ernaast gelegen drijvend eilandje pompt. Op dit Dobbertuintje is sceptictank en een basin met waterplanten die het restwater reinigen. 

De coöperatie bestaat uit negen ondernemers die allen gevestigd zijn aan de plassen in het Hollandse Plassengebied. Ze zijn van plan om honderd van deze Dobberhuisje in een Meerdaags Varen netwerk op te nemen, waarin ook andere overnachtingsplaatsen aan het water zijn opgenomen. Er wordt gewerkt aan een centraal reserveringssysteem. Wat sloepeneigenaren vooral prettig vinden, is dat ze hun boot aan het eilandje kunnen afmeren en er zicht op kunnen houden. Mensen zonder eigen sloep kunnen bij zo’n Dobberhuisjeslocatie een elektrische sloep huren waarmee een dag kan worden gerecreëerd of naar een volgende locatie kan worden gevaren. Het is ook de bedoeling om een sloepenroutekaart te creëren rond dit netwerk. Sloepen kunnen door hun lage doorvaarhoogte immers op plekken komen die voor kajuitjachten onbereikbaar zijn, in de 'haarvaten van het vaarwegstelsel' komen, maar ook in de dorps- en stadskernen, of terrasjes aan het water, wat een impuls geeft voor de locale economie.

Het idee is van Jan Kromwijk van de IJsselsteinse jachthaven Marnemoende aan de Hollandsche IJssel, die het prototype ontwikkelde dat daar ligt en uitgebreid liet testen. Dit Dobberhuisje werd het voorbeeld voor het model dat nu in Nieuwkoop ligt (foto). Aan de buitenkant gaan ze door hun ronde vorm op in de natuur en van binnenuit bieden ze een panoramische uitzicht door de ramen rondom. 

Omdat het een nieuw fenomeen is, moeten de betrokken gemeenten in veel gevallen het bestemmingsplan aanpassen. Nieuwkoop heeft hiervoor een tijdelijke vergunning afgegeven en de gemeente  Alphen aan de Rijn heeft het idee omarmd en het bestemmingsplan aangepast.

Lees meer »


«   »