Krimpense scheepsbouwer IHC bouwt grootste snijkopzuiger ter wereld

Gepubliceerd op 12 november 2018 om 09:23

‘De meest complexe opdracht ooit’, zegt Dave Vander Heyde, ceo van Royal IHC, bij de tewaterlating van 164 meter lange Spartacus zaterdag 10 november van de werf in Krimpen aan den IJssel. Het gevaarte, gebouwd in opdracht van DEME, snijdt harde zeebodem los tot 45 meter diepte, tien meter dieper dan andere snijkopzuigers. Deze megasnijkopzuiger zit vol innovaties en is daarom al genomineerd als baggerschip van het jaar bij de Dredging and Port Construction Awards.

Het schip is autonoom en de graafinstallatie kan bediend worden door een persoon. Afhankelijke van beschikbaarheid vaart hij op vloeibaar aardgas, maar ook op diesel en stookolie. Ondanks de brute werkzaamheden is de Spartacus milieuvriendelijk. Warmte van uitlaatgassen wordt bijvoorbeeld omgezet in elektriciteit.

DEME wil de meest milieuvriendelijke vloot in zijn sector realiseren, aldus ceo Alain Bernard, die de Spartacus half 2019 hoopt in te kunnen zetten. IHC heeft opdracht om nog vier sleephopperzuigers voor DEME te bouwen die in combinatie met Spartacus worden ingezet.

Artist impression DEME-Group.com


«   »