Halloween geeft Heksenwaag nieuwe lading

Gepubliceerd op 26 oktober 2018 om 11:30

De opkomst van Halloween biedt nieuwe kansen voor de Heksenwaag. Lekker griezelen is in, en Oudewater speelt daar op in. Dit is aanstaande zaterdag het perfecte decor voor de Nacht van het Griezelen. Er is een griezeltunnel op de plein die door vijf tenten gaat met verschillende (griezel)thema’s. Bezoekers worden per groepje tot de monsters toegelaten, terwijl wachtenden worden vermaakt. En het monumentale postkantoor wordt een spookhuis voor 14-plussers. Er nemen maar liefst 45 eng geschminkte figuranten deel aan dit spectakel. Brrrr.

De heksenvervolging was niet iets om grapjes over te maken. Honderden ietwat afwijkende vrouwen werden het slachtoffer van hysterie of willekeur. Mensen zochten naar een zondebok als oogsten mislukten, kinderen aan ziektes overleden of een komeet over kwam. Gelukkig waren er mensen die wel nadachten en concludeerden dat iemand alleen een heks kon zijn als ze niets woog, want hoe anders kon ze op een bezem vliegen?

De Waag was er al in 1482 om touw en andere goederen te wegen. Omdat keizer Karel V constateerde dat het wegen van een beschuldigde vrouw elders niet eerlijk verliep en in Oudewater wel, kreeg dit stadje in 1545 het alleenrecht om vermeende heksen te wegen. Tot een veroordeling heeft dit nooit geleid. 


«   »