Eerste Roboat getest in stedelijke omgeving

Gepubliceerd op 23 oktober 2018 om 10:03

Niet alleen autonoom rijdende auto’s, maar ook autonoom varende boten komen eraan. In Amsterdam is de eerste Roboat getest bij het Marinemuseum. De bedoeling is om via water het stadsverkeer te ontlasten.

Net als de Tesla of Über taxi’s op de weg, kunnen Roboats zelfstandig routes plannen, obstakels ontwijken. Aanleggen lukt ook al autonoom.

De mogelijkheden voor huisvuilverzameling, personenvervoer en sleepvaart worden onderzocht. Daarnaast verbetering van aanmeren, positiebepaling en efficiënte voortstuwing. Het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions’ (AMS Institute), Massachusetts Institute of Technology (MIT), TU Delft en Wageningen University & Research hebben een budget van 25 miljoen gekregen om de komende vijf jaar het autonoom varen in een stedelijke omgeving verder te ontwikkelen. De onderzoekers willen daarvoor prototypes op schaal 1:2 ontwikkelen, voor realistischer vaartests.

Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders houdt de ontwikkelingen in de gaten, omdat dit mogelijheden biedt voor autonome vaar-/veerverbindingen op de Hollandsche IJssel. Artist impression  ©MIT Senseable City Lab.

Lees meer » 

Artist impression ©MIT Senseable City Lab.

 


«   »