Nieuwe brouwerij in Gouda

Gepubliceerd op 6 september 2018 om 11:05

Bunniks Bijtje, een biertje met honing, een Bunniks Black, een stout, een Bunniks Bitter, een Indian Pale Ale (IPA), zelfs een Bunniks Blondje en Bunniks Babybier. Het begon als hobby, maar als de loods achter zijn huis aan de Nieuwe Gouwe Westzijde straks ingericht is, is Jeroen Bunnik een professionele bierbrouwer. Over de naam heeft hij niet lang nagedacht: het wordt Bunniks Bier, niet uit Bunnik, maar uit Gouda dus. De douanekeuring is al geweest en variaties die uit de ketels moeten komen zijn al uit en te na getest op vrienden en familie.

Er was een tijd dat Gouda de bierstad van de Lage Landen was met maar liefst 200 turfgestookte brouwerijen die ondermeer Antwerpen van bier voorzagen. Graanvelden en hop omringden de stad waar het bier zo goed was door de waterkwaliteit in de grachten. De Tachtigjarige Oorlog in de 16e eeuw maakten echter een eind aan deze bloeiende handel.

Overigens is Bunniks Bier niet de enige brouwer in Gouda. Stadsbrouwerij De Goudsche Leeuw begon in 1999 voor een korte periode en herrees in 2010. Theo Hesslink, oudbrouwer van Heineken, maakt nu Goudsch Kuyt, Gruit, Tripel, Wit, Winter Bock en de themabieren Erasmus Bier, Goudsche Kaarslicht Bier.

Wessel van Houdt schreef een interview met Jeroen Bunnik in het AD.

Lees meer »


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.